Η εφίδρωση είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος, την αποφυγή της υπερθέρμανσής του και την προσαρμογή στο περιβάλλον. Ωστόσο μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν και όταν το σώμα τους δεν χρειάζεται δρόσισμα. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να ιδρώνουν πάρα πολύ από την κορυφή ως τα νύχια ή μόνο σε συγκεκριμένα τμήματα του σώματος (κυρίως στις παλάμες, στα πέλματα, στις μασχάλες ή στο κεφάλι) με το υπόλοιπο δέρμα να μένει στεγνό.
Τα συμπτώματα αυτά είναι ύποπτα για υπεριδρωσία, μία παθολογική κατάσταση που προσβάλλει το 3% του γενικού πληθυσμού και δημιουργεί πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των πασχόντων, σύμφωνα με τον Δρ. Μάρκο Μιχελάκη, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο.
«Η
πρωτοπαθής υπεριδρωσία συνήθως εντοπίζεται σε ένα ή δύο σημεία και στις δύο
πλευρές του σώματος. Αν δηλαδή ο πάσχων ιδρώνει στα χέρια, θα έχει υπερπαραγωγή
ιδρώτα και στα δύο», λέει ο κ. Μιχελάκης. «Επιπλέον, η αυξημένη εφίδρωση
συνήθως αρχίζει λίγη ώρα μετά το πρωινό ξύπνημα (πολύ σπάνια θα δουν οι ασθενείς
τα σεντόνια και το μαξιλάρι τους βρεγμένα όταν ξυπνήσουν), παρατηρείται
τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και πρωτοεκδηλώνεται στην εφηβεία (η
μασχαλιαία υπεριδρωσία και η υπεριδρωσία σε παλάμες και πέλματα σε μέση ηλικία
13 ετών)».
Αντιθέτως, η δευτεροπαθής υπεριδρωσία συνήθως είναι γενικευμένη ή αφορά μεγάλα τμήματα του σώματος, ενώ συχνά εκδηλώνεται και στη διάρκεια του ύπνου, ακόμα κι αν το δωμάτιο όπου κοιμάται ο πάσχων είναι κρύο. Επιπρόσθετα, η δευτεροπαθής υπεριδρωσία συνήθως παρουσιάζεται στην ενήλικη ζωή ή μπορεί να αρχίσει έπειτα από ένα ατύχημα, κρυοπάγημα ή την έναρξη μιας φαρμακευτικής αγωγής.
Ντροπή και άγχος
Αυτό που έχουν κοινό οι δύο τύποι είναι τα αισθήματα άγχους και ντροπής που προκαλούν στους πάσχοντες, οι οποίοι προσπαθούν διαρκώς να εφευρίσκουν τρόπους για να κρύψουν το πρόβλημά τους. Η υπεριδρωσία, όμως, είναι μία ιατρική κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ο Δρ. Μιχελάκης εξηγεί τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς.
- Πηγαίνετε σε έναν δερματολόγο. Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, πρέπει πρώτα να διαγνωστεί σωστά.
- Προετοιμασθείτε κατάλληλα. Κατά την επίσκεψή σας στον δερματολόγο πρέπει να μπορείτε να απαντήσετε σε βασικές ερωτήσεις, όπως αν ιδρώνει υπερβολικά πολύ και κάποιος στενός συγγενής σας, αν ιδρώνετε μόνο την ημέρα ή και τη νύχτα κ.λπ.). Για να τα απαντήσετε όλα αυτά ενδέχεται να χρειαστεί να κρατήσετε ημερολόγιο εφίδρωσης για λίγες εβδομάδες, ούτως ώστε να δείτε τι είχε προηγηθεί των επεισοδίων υπεριδρωσίας.
- Να χρησιμοποιείτε σωστά τα αντιιδρωτικά προϊόντα. Κατ? αρχάς πρέπει να βεβαιωθείτε πως το προϊόν που χρησιμοποιείτε είναι αντιιδρωτικό και όχι αποσμητικό. Και δεύτερον, φροντίστε να εφαρμόζετε το αντιιδρωτικό προϊόν σε στεγνό και καθαρό δέρμα το βράδυ, μετά το νυκτερινό μπάνιο και πριν την κατάκλιση. Το πόσο συχνά θα το χρησιμοποιείτε, όμως, θα το καθορίσει ο δερματολόγος ιατρός.
Αν ιδρώνουν τα πόδια σας
Για να προστατευθείτε, ο Δρ. Μιχελάκης συνιστά τα εξής:
- Να φοράτε σανδάλια όσο πιο συχνά μπορείτε.
- Να φοράτε παπούτσια από φυσικά υλικά (όπως το δέρμα) που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα.
- Να βγάζετε τα παπούτσια σας όταν δεν είναι απαραίτητο να τα φοράτε.
- Να μην φοράτε καθημερινά τα ίδια παπούτσια. Πρέπει να τα αφήνετε να στεγνώνουν εντελώς πριν τα ξαναφορέσετε.
- Να φοράτε κάλτσες που κρατούν την υγρασία μακριά από το δέρμα σας (θα το αναγράφουν στη συσκευασία τους).
- Να αλλάζετε κάλτσες τουλάχιστον μία φορά την ημέρα (ιδανικά να έχετε μαζί σας και ένα έξτρα ζευγάρι για να τις αλλάξετε μόλις βραχούν).
- Να πλένετε τις κάλτσες σας έπειτα από κάθε χρήση.
- Μπορείτε
να χρησιμοποιείτε κατάλληλα προϊόντα που βοηθούν όσο γίνεται στην απορρόφηση
του ιδρώτα, αφού πρώτα συμβουλευθείτε τον δερματολόγο σας, ο οποίος θα σας
προτείνει τις ενδεικνυόμενες θεραπείες αντιμετώπισης του προβλήματος, ανάλογα
την περίπτωση (π.χ. botox κ.λπ.).