Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ηλεκτρονικά πιεσόμετρα: Οδηγίες για τη σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης

11/7/2019 6:19:02 μμ
Παναγιώτης Ιακωβής, Καρδιολόγος, Επεμβατικός Καρδιολόγος Στρατιωτικός Ιατρός ε.α, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα είναι συσκευές υψηλής τεχνολογίας και μεγάλης ακρίβειας, που πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν τους καρδιολογικούς ασθενείς να παρακολουθούν αρκετές παραμέτρους της υγείας τους. Ανιχνεύουν αρρυθμίες, ταχυκαρδίες και κρατούν στη μνήμη τους τις μετρήσεις.

Ορισμένα, είναι ικανά να ανιχνεύουν και την κολπική μαρμαρυγή. Παρά την μεγάλη διάδοση και την ευκολία χρήσης αυτών των καλών συσκευών, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε και ορισμένους κανόνες για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, ώστε να μη λαμβάνουμε παραπλανητικές μετρήσεις.

1. Είναι σημαντικό να μετράμε σε ώρες ψυχικής και σωματικής ηρεμίας και ξεκούρασης. Δεν έχει νόημα η μέτρηση επί άγχους ή κόπωσης, διότι σε αυτές τις στιγμές, όλοι οι άνθρωποι έχουμε αυξημένη πίεση. Αν μετράμε επί άγχους, το πιεσόμετρο δεν μετράει την αρτηριακή μας πίεση, αλλά μετράει το άγχος μας με αποτέλεσμα περιττές νοσηλείες, εξετάσεις και πολυφαρμακία.


2. Ο σωματικός πόνος, όπως πόνοι στη μέση, στα άκρα ή κεφαλαλγίες, ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση. Να χορηγούνται ελαφρά αναλγητικά πριν από τη μέτρηση της πίεσης.


3. Οφείλουμε να λαμβάνουμε μια άνετη καθιστή ή ύπτια θέση, με περιχειρίδα που δεν σφίγγει πολύ το χέρι και με άνετα ρούχα. Η λήψη καφέ ή φαγητού επηρεάζει επίσης την αρτηριακή πίεση.


4. Να μετράμε δυο-τρεις φορές την πίεση με διαφορά λίγων λεπτών και να λαμβάνουμε υπόψη την πιο χαμηλή μέτρηση.


5. Όταν μετράμε την αρτηριακή πίεση στο Ιατρείο ή στο Φαρμακείο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι πιθανώς είναι ανεβασμένη λόγω του άγχους της εξέταση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Παναγιώτης Ιακωβής, Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναλαμβάνουν τις έκτακτες παραδόσεις






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση