Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Χειρουργικά ράμματα με επίστρωση τρικλοζάνης συνιστά ο ΠΟΥ

5/12/2016 11:34:09 πμ
Εμποδίζουν την αποίκιση του ράμματος με βακτήρια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Τα ράμματα με επίστρωση τρικλοζάνης συστήνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις νέες «Παγκόσμιες Κατευθυντήριες Γραμμές για την Πρόληψη των Λοιμώξεων Χειρουργικού Πεδίου (ΛΧΠ)», οι οποίες αποτελούν και τις πρώτες Παγκόσμιες Κατευθυντήριες Γραμμές για ΛΧΠ που έχουν εκδοθεί από τον Οργανισμό.


Οι συστάσεις του ΠΟΥ για τη χρήση των ραμμάτων που φέρουν επίστρωση τρικλοζάνης, εντάσσονται στην κατηγορία των «συστάσεων υπό προϋποθέσεις, βάσει στοιχείων μέσης ποιότητας». Σύμφωνα με τις νέες Κατευθυντήριες Γραμμές του ΠΟΥ, «η επιτροπή προτείνει την χρήση των ραμμάτων που φέρουν επίστρωση με τρικλοζάνη με σκοπό τη μείωση του κινδύνου από Λοιμώξεις Χειρουργικού Πεδίου (ΛΧΠ), ανεξαρτήτως του τύπου της επέμβασης».


Η επιλογή του ράμματος αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για την αντιμετώπιση ενός βασικού παράγοντα κινδύνου για λοιμώξεις: την αποίκηση του ράμματος από βακτήρια. Τα Plus Sutures είναι τα μόνα παγκοσμίως διαθέσιμα ράμματα που φέρουν επίστρωση τρικλοζάνης, η οποία αναστέλλει την αποίκιση του ράμματος από βακτήρια που συσχετίζονται συχνά με ΛΧΠ, συμπεριλαμβανομένων των S. aureus, S. epidermidis, MRSA, MRSE, E. coli+, και του K. pneumonia+.


«Σε αρκετές ανεξάρτητες μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι τα ράμματα που φέρουν επίστρωση τρικλοζάνης μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ΛΧΠ σε πολλούς τύπους χειρουργείου», ανέφερε ο Καθηγητής David Leaper, Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle upon Tyne, και Καθηγητής Κλινικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Huddersfield, στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα επιστημονικά αποδεδειγμένα μέτρα, τα Plus Sutures μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των νοσοκομειακών δαπανών που σχετίζονται με τις λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που σχετίζονται με την αύξηση της διάρκειας νοσηλείας καθώς και της επανεισαγωγής στο νοσοκομείο».


Οι ΛΧΠ βρίσκονται ανάμεσα στις πιο συχνές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις παγκοσμίως – αυξάνουν τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα στους χειρουργικούς ασθενείς, ενώ επιφέρουν οικονομική επιβάρυνση στα συστήματα υγείας. Πιο συγκεκριμένα, οι ΛΧΠ αποτελούν τον κυρίαρχο τύπο λοίμωξης του γενικού πληθυσμού ασθενών για χώρες με περιορισμένους πόρους, προσβάλλοντας μέχρι και τα δύο τρίτα των χειρουργημένων ασθενών, με συχνότητα εμφάνισης έως και εννέα φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτή των ανεπτυγμένων χωρών.


Στην διαθέσιμη ελληνική βιβλιογραφία, η επίπτωση ΛΧΠ κυμαίνεται μεταξύ 4,0% και 9,02%. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ οι χειρουργικές λοιμώξεις αποτελούν την τρίτη σε συχνότητα νοσοκομειακή λοίμωξη, καθώς ευθύνονται για το 14% - 17% των νοσηλευόμενων λόγω νοσοκομειακής λοίμωξης σε ένα γενικό νοσοκομείο. Για τους ασθενείς χειρουργικών κλινών, το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει: «οι λοιμώξεις χειρουργικού πεδίου αποτελούν τις συχνότερες νοσοκομειακές λοιμώξεις, αποτελώντας το 38% όλων των άλλων επιπλοκών» καθώς και ότι «τα δύο τρίτα των λοιμώξεων χειρουργικού πεδίου αφορούν τη χειρουργική τομή και το υπόλοιπο ένα τρίτο αφορά όργανα ή χώρους που έγιναν προσιτά κατά την εγχείρηση. Το τελευταίο, όμως, αυτό τρίτο είναι υπεύθυνο για το 77% της θνητότητας των χειρουργικών ασθενών.


Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι και η απλή διαπύηση τραύματος αυξάνει κατά 10 ημέρες περίπου τη νοσηλεία, με ανάλογη αύξηση στο συνολικό κόστος νοσηλείας».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics