Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η μεθαδόνη ενισχύει τη δράση της χημειοθεραπείας

1/9/2016 11:51:53 πμ
Σημαντικές παρατηρήσεις Γερμανίδας ερευνήτριας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Πιο αποτελεσματικές γίνονται ορισμένες χημειοθεραπείες όταν συνδυάζονται με χορήγηση μεθαδόνης. Ακόμη δεν έχει γίνει κλινική μελέτη, ωστόσο τα αποτελέσματα μεμονωμένων θεραπειών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.


Αυτή η διαπίστωση ανήκει στη μοριακή βιολόγο Κλάουντια Φρίζεν αφού κατά την διάρκεια της 8χρονης έρευνάς της διαπίστωσε τις πρώτες ενδείξεις της δράσης της μεθαδόνης κατά των καρκινικών κυττάρων σε περιπτώσεις λευχαιμίας αλλά και ορισμένων όγκων. Η επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Ουλμ της Γερμανίας, διαπίστωσε πως τα λευχαιμικά κύτταρα καταστρέφονταν με την προσθήκη μεθαδόνης κατά τη χημειοθεραπεία.


Τώρα η Φρίζεν μιλάει για τις πρώτες επιτυχημένες θεραπείες σε ασθενείς με καρκίνο, καθώς εφάρμοσε τη θεραπεία σε 80 ασθενείς με όγκους σε πολύ προχωρημένο στάδιο, συνδυάζοντας την ουσία τεμοζολομίδη, που χρησιμοποιείται στις χημειοθεραπείες, με το οπιοειδές μεθαδόνη. Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν προσδόκιμο ζωής μέχρι τα μέσα του 2015. Οι άνθρωποι όμως έζησαν πολύ περισσότερο μετά τη θεραπεία και πολλοί από αυτούς ζουν ακόμη, όπως μια ασθενής με όγκο στον εγκέφαλο.


Η μεθαδόνη χρησιμοποιείται συνήθως στη θεραπεία εξαρτημένων ατόμων από ηρωίνη. Σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία, η μεθαδόνη ενεργοποιεί τους υποδοχείς οπιοειδών που βρίσκονται στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων. «Αυτό οδηγεί σε μια γενικότερη, καλύτερη αποδοχή του κλασικού φαρμάκου από το καρκινικό κύτταρο», εξηγεί η κ. Φρίζεν και προσθέτει: «Διαπιστώσαμε ότι το κύτταρο εκβάλλει λιγότερο από το φάρμακο και έτσι αυτό μπορεί να δράσει περισσότερο και σε μεγαλύτερη δοσολογία εντός του καρκινικού κυττάρου».


Επιπλέον η χημειοθεραπεία αυξάνει τον αριθμό των υποδοχέων οπιοειδών. Έτσι μπορεί να συσσωρευτεί περισσότερη μεθαδόνη στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων. Παράλληλα τα υγιή κύτταρα δεν πλήττονται γιατί διαθέτουν ελάχιστους υποδοχείς στη επιφάνειά τους.


Η Κλάουντια Φρίζεν κατάφερε να πραγματοποιήσει την έρευνά της χάρη στη στήριξη της οργάνωσης Γερμανική Βοήθεια για τον Καρκίνο. Ωστόσο η θεραπεία των 80 ασθενών δεν βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ολοκληρωμένης κλινικής μελέτης. Και έτσι δεν υπάρχει ακόμη η τυπική επιστημονική απόδειξη για τη θετική επίδραση της μεθαδόνης στη χημειοθεραπεία, που χρειάζεται για την άδεια διάθεσης φαρμάκου στην αγορά.


Η επιστήμονας ωστόσο τονίζει ότι τα συμπεράσματα της έρευνάς της δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε άλλα είδη καρκίνου όπως είναι ο καρκίνος του παγκρέατος, του μαστού, των ωοθηκών και του προστάτη.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics