Η φαρμακευτική αγωγή με στατίνες συμβάλλει στη μείωση των επίπεδων της χοληστερόλης στο αίμα και κατ' επέκταση στην καρδιαγγειακή πρόληψη. Παράλληλα, κύρια παρέμβαση στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης και ειδικότερα στη μείωση των επιπέδων της LDL-χοληστερόλης, αποτελεί η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής.
Ωστόσο, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το όφελος από τη λήψη των στατινών, ο ασθενής θα πρέπει να είναι ενήμερος και για συγκεκριμένες τροφές/διατροφικές ομάδες που επηρεάζουν αρνητικά την απορρόφηση και τα επίπεδα ή τη δράση των στατινών στον οργανισμό. Σε αυτό σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η σωστή διαιτολογική συμβουλή του φαρμακοποιού προς τον ασθενή. Ο φαρμακοποιός μπορεί να αντλήσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την αλληλεπίδραση διάφορων ομάδων τροφίμων με τις στατίνες μέσα από την f-anazitisi και την ενότητα «Φάρμακο & Διατροφή».
Case study: Atorvastatin
Στην καρτέλα «Φάρμακο & Διατροφή» για τη δραστική ουσία atorvastatin είναι διαθέσιμες οι πληροφορίες για το προφίλ της αλληλεπίδρασης με συγκεκριμένες ομάδες τροφών ή συστατικών τροφίμων:
Φαρμακευτική αλληλεπίδραση: Το τρόφιμο επηρεάζει τη φαρμακοκινητική ή τη φαρμακοδυναμική της δραστικής ουσίας (ή και αντίστροφα).
√ Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (πηκτίνη, πίτουρα βρώμης, φρούτα, ψωμί ολικής άλεσης):
- Αποτέλεσμα: Ταυτόχρονη λήψη ατορβαστατίνης και τροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση της απορρόφησής της.
- Συμβουλή: Να αποφεύγεται η ταυτόχρονη λήψη. Συνιστάται η κατανάλωση φυτικών ινών να απέχει χρονικά από τη λήψη του φαρμάκου τουλάχιστον 2 ώρες.
√ Χυμός grapefruit:
- Αποτέλεσμα: Ταυτόχρονη κατανάλωση χυμού grapefruit και ατορβαστατίνης οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της στο πλάσμα, καθώς και πιθανή ενίσχυση των ανεπιθύμητων ενεργειών της.
- Συμβουλή: Να αποφεύγεται η κατανάλωση χυμού grapefruit κατά τη διάρκεια της αγωγής με ατορβαστατίνη.
Αλληλεπίδραση που επηρεάζει τις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου: Το τρόφιμο ενδέχεται να αναστέλλει ή να ενισχύει κάποια από τις παρενέργειες της δραστικής ουσίας.
√ Τροφές πλούσιες σε συνένζυμο-Q10 (σαρδέλες, σκουμπρί, σπόροι σουσαμιού):
- Αποτέλεσμα: Υποστηρίζεται ότι τροφές ή συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε συνένζυμο-Q10 περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης ραβδομυόλυσης, η οποία αποτελεί ανεπιθύμητη ενέργεια της ατορβαστατίνης.
- Συμβουλή: Να λαμβάνονται τροφές ή συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε συνένζυμο-Q10 κατά τη διάρκεια της αγωγής με ατορβαστατίνη.
Αλληλεπίδραση σχετικά με την πάθηση: Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται για τη βέλτιστη έκβαση της πάθησης.
√ Τροφές που συνιστάται να καταναλώνονται:
- Τροφές με ήπια υποχοληστεριναιμική δράση (αβοκάντο, αγκινάρα, ελαιόλαδο, κριθάρι, όσπρια).
- Τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα (λινέλαιο, σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός, τόνος).
√ Τροφές που καλό είναι να αποφεύγονται:
- Τροφές πλούσιες σε λιπαρά (βούτυρο, μοσχάρι, πέτσα από κοτόπουλο, πλήρες γάλα κ.ά.).
- Τροφές που περιέχουν λίπη που οξειδώνονται εύκολα (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο).
- Τροφές που περιέχουν trans λιπαρά οξέα (πατατάκια).
- Οινοπνευματώδη ποτά (αλκοόλ).
Τέλος, παρέχονται γενικές πληροφορίες για τη σχέση φαρμάκου - τροφής σε όλα τα επίπεδα, από τον τρόπο & χρόνο λήψης του φαρμάκου, γενικές συμβουλές, καθώς και οδηγίες για τη λήψη του κατά την περίοδο της γαλουχίας:
√ Συνιστάται να λαμβάνεται με ή χωρίς τροφή κατά προτίμηση τις βραδινές ώρες.
√ Συνιστάται η θεραπεία να συνοδεύεται από δίαιτα, αποχή από το κάπνισμα, διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους και ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
√ Να αποφεύγεται ο θηλασμός κατά τη διάρκεια της αγωγής με ατορβαστατίνη.