Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ξεκινά από την κύηση

12/10/2016 5:45:17 μμ
Μελέτη πάνω στην νευρωτική διαταραχή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μπορεί η εμφάνιση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (ΙΨΔ) να γίνεται πιο συχνά κατά την εφηβεία ή λίγο αργότερα όμως Σουηδοί επιστήμονες βλέπουν πως τελικά όλα ξεκινούν από την γέννηση και την κύηση του εμβρύου στην κοιλιά της μητέρας.


Η ΙΨΔ είναι μια νευρωτική αγχώδης διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από ιδεοληψίες και καταναγκασμούς. Εμφανίζεται συχνά στα μέλη της ίδιας οικογένειας και θεωρείται μια από τις ψυχικές διαταραχές με την μεγαλύτερη κληρονομικότητα, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποιο «ένοχο» γονίδιο.


Ο επικεφαλής Γκούσταφ Μπράντερ του Τμήματος Κλινικής Νευροεπιστήμης του Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστήμιου της Στοκχόλμης και η ομάδα του δημοσίευσαν την μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής «JAMA Psychiatry».


Η εργασία βασίστηκε στην μελέτη 2,4 εκατομμυρίων παιδιών από τα οποία περίπου τα 17.000 είχαν διαγνωστεί με την συγκεκριμένη διαταραχή κοντά στα 23 έτη. Έμφαση δόθηκε στην μελέτη οικογενειών όπου το ένα παιδί είχε ΙΨΔ και το άλλο όχι.


Από το δείγμα σχεδόν οι μισοί άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί με ΙΨΔ είχαν επίσης τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου σχετικό με τη γέννησή τους, ενώ πολλοί είχαν περισσότερους από έναν. Όσο πιο επιβαρυμένες ήταν οι συνθήκες γέννησης κάποιου, τόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανότητα για διάγνωση ΙΨΔ αργότερα.


Όταν η μητέρα ήταν καπνίστρια και έκανε πάνω από 10 τσιγάρα την ημέρα, ο κίνδυνος για εμφάνιση ΙΨΔ στο παιδί αυξανόταν κατά 27%. Ακόμη ο τοκετός με καισαρική αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατά 17% ενώ αν το παιδί βρίσκεται ανάποδα στη μήτρα ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 35%.


«Τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα και από μητέρες που είχαν σοβαρά προβλήματα κατά τη γέννα, έχουν αυξημένο κίνδυνο ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής μετά από πολλά-πολλά χρόνια», δήλωσε ο ψυχίατρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέηλ δρ Τζέημς Λέκμαν.


Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις μελέτες καθώς δεν είναι βέβαιοι ποιος παράγοντας ευθύνεται ακριβώς. Εικάζουν πως οι συνθήκες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου παίζουν κάποιον ρόλο στην ΙΨΔ όπως με τον αυτισμό ή την διαταραχή ελλειμματικής προσοχής ή την υπερκινητικότητα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα και την EURORDIS
Σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Alzheimer's Disease






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics