Η χορήγηση θεραπευτικής κάνναβης θα επιτρέπεται από το ερχόμενο φθινόπωρο στη Βρετανία με ιατρική συνταγή, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ.
«Θα βοηθήσει τους ασθενείς με ειδικές ιατρικές ανάγκες αλλά δεν συνιστά σε καμιά περίπτωση ένα πρώτο βήμα προς τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αρρώστων που λαμβάνουν παράνομα για τη θεραπεία τους προϊόντα που προέρχονται από την κάνναβη, γι' αυτό και ο υπουργός ζήτησε την άποψη δύο ομάδων ανεξάρτητων ειδικών προτού λάβει την απόφασή του.
«Η διάθεση της θεραπευτικής κάνναβης με ιατρική συνταγή θα βελτιώσει τη ζωή ασθενών που υποφέρουν σήμερα σιωπηλά. Δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο από το να βλέπεις δικούς σου ανθρώπους να υποφέρουν, αυτός είναι ο λόγος που πήρα αυτή την απόφαση», έγραψε ο υπουργός στο Twitter.
Η κάνναβη, που κατατασσόταν στην κατηγορία των φαρμάκων που δεν έχουν θεραπευτική αξία, θα αλλάξει κατηγορία
Το Τμήμα υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας (DHSC) και η Υπηρεσία ρύθμισης φαρμάκων και προϊόντων υγείας (MHRA) θα «ορίσουν σαφώς τι συνιστά ένα φάρμακο που προέρχεται από την κάνναβη», ώστε αυτά να μπορούν να συνταγογραφηθούν, ανέφερε ο υπουργός. «Οι άλλες μορφές της κάνναβης θα ελέγχονται αυστηρά και δεν θα είναι διαθέσιμες με συνταγή», διευκρινίζει το υπουργείο.
Ο Μάικ Πένινγκ, συμπρόεδρος μιας διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για την κάνναβη για ιατρική χρήση δήλωσε «ευτυχής» που ο υπουργός «ενήργησε τόσο γρήγορα»: «Η ανακοίνωση αυτή φέρνει την ελπίδα σε πολλές χιλιάδες ανθρώπους», συνέχισε. «Ωστόσο, μένει ακόμη να γίνει πολύ σημαντική δουλειά προκειμένου να προσδιοριστούν ακριβώς τα προϊόντα που θα επιτρέπονται και πώς θα ρυθμιστούν».
Πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Ιταλία.
Θετικά βλέπει την απόφαση αυτή της βρετανικής συντηρητικής κυβέρνησης και η επιστημονική κοινότητα, δήλωσε ο δρ Τομ Φρίμαν, ερευνητής στο King's College του Λονδίνου και πρόσθεσε ότι θα έχει «σημαντική επίδραση στην έρευνα, διευκολύνοντας την ανάπτυξη πιο ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμάκων».