Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Τα φαρμακεία πάλι πρώτα στην εμπιστοσύνη του κοινού
Σύμφωνα με νέα έρευνα της MRB

«Η φαρμακευτική νομοθεσία στην ΕΕ απειλεί να σαμποτάρει το καινοτόμο φάρμακο»

1/5/2023 3:53:42 πμ
Η κριτική των EFPIA & ΣΦΕΕ στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η πρόσφατη δημοσίευση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ είναι ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς η Ένωση, τα κράτη-μέλη και η φαρμακοβιομηχανία αγωνίζονται να βελτιώσουν την πρόσβαση σε φάρμακα και εμβόλια και να τονώσουν την επιστήμη και την καινοτομία. Σύμφωνα όμως με τη Nathalie Moll, Γενική Διευθύντρια της EFPIA, «οι σημερινές προτάσεις καταφέρνουν να ναρκοθετήσουν την Έρευνα και Ανάπτυξη στην Ευρώπη ενόσω αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν το θέμα της πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα». Όπως εξηγεί, το να ποινικοποιείται η καινοτομία, αν ένα φάρμακο δεν είναι διαθέσιμο σε όλα τα κράτη-μέλη μέσα σε δύο χρόνια από την κυκλοφορία του, είναι μια προσέγγιση θεμελιωδώς λανθασμένη και συνιστά έναν ανέφικτο στόχο για τις εταιρείες.

Στο ίδιο κλίμα, ο Hubertus von Baumbach, Πρόεδρος της EFPIA, είπε: «Προκειμένου να υλοποιηθεί πραγματικά η φιλοδοξία της ΕΕ για μια καινοτόμο φαρμακοβιομηχανία που επικεντρώνεται στον ασθενή, είναι ζωτικής σημασίας να προηγηθεί ένας ολοκληρωμένος και πλήρης έλεγχος των επιπτώσεων που θα έχει η υπό αναθεώρηση φαρμακευτική πολιτική επί της ανταγωνιστικότητας».

Εκ μέρους του ΣΦΕΕ ο Πρόεδρος, Ολ. Παπαδημητρίου και ο Γενικός Διευθυντής και μέλος του Δ.Σ. της EFPIA, Μιχάλης Χειμώνας, δήλωσαν ότι μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η προτεινόμενη νομοθεσία στη χώρα μας και ιδιαίτερα στο χώρο της πρόσβασης σε νέα φάρμακα και στις επενδύσεις σε κλινικές μελέτες. Σημειώνουν δε πως: «το θετικό είναι ότι η Ελληνική Πολιτεία δια στόματος του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, είχε τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ της προστασίας της πατέντας, αναγνωρίζοντας την αξία της καινοτομίας. Την ίδια θέση είχαν μοιραστεί και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Δανία κ.λπ.».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία
Επίσης δίνονται νέες οδηγίες για τη χρήση του φαρμάκου naltrexone-bupropion






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Ζητά αύξηση της δημόσιας δαπάνης υπέρ της ΠΦΥ
Με αφορμή την άρση των χρονικών ορίων για τη συνταγογράφηση
Ειρ. Αγαπηδάκη: Δρομολογούνται 24 Μητρώα για Σπάνια Νοσήματα
Ανακοίνωση από το βήμα διεθνούς συνεδρίου
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 9,60% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για την υγεία
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2023
Δημοσιεύτηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων για το έτος 2025
Με την προσθήκη των εμβολίων Covid-19 και RSV