Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

27/6/2018 2:39:37 μμ
Απαιτούνται όμως υψηλές συγκεντρώσεις της βιταμίνης στον οργανισμό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D σχετίζονται σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, το Harvard T.H.,τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Η.Π.Α. και περισσότερα από 20 άλλα ιατρικά κέντρα και οργανώσεις.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η μελέτη ενισχύει τα αποδεικτικά στοιχεία προηγούμενων μελετών, που θεωρήθηκαν ασαφή ως προς την προστατευτική σχέση της βιταμίνης D έναντι αυτού του τύπου καρκίνου.


«Για να αντιμετωπίσουμε ασάφειες προηγούμενων μελετών σχετικά με τη βιταμίνη D και για να διερευνήσουμε ενώσεις σε πληθυσμιακές υποομάδες, αναλύσαμε στοιχεία από 17 ομάδες συμμετεχόντων, τα οποία συλλέχθηκαν πριν από τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου», δήλωσε η επιδημιολόγος της Σχολής Δημόσιας Υγείας Chan στο Harvard και πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Stephanie Smith-PhD.

Η ανάλυση περιελάμβανε πάνω από 5.700 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου και 7.100 ελέγχους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ασία.

Επίσης χρησιμοποιήθηκε μια ευρέως αποδεκτή ανάλυση σε εργαστήριο για τις νέες μετρήσεις βιταμίνης D και βαθμονόμηση των υπαρχουσών μετρήσεων της βιταμίνης D.


Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι βέλτιστες συγκεντρώσεις βιταμίνης D για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου (ορθοκολικού καρκίνου) μπορεί να είναι υψηλότερες από τις τρέχουσες συστάσεις της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής, οι οποίες βασίζονται μόνο στην υγεία των οστών.


Σύμφωνα λοιπόν με τα πορίσματα της έρευνας:

  • Όσοι δεν είχαν επαρκείς συγκεντρώσεις βιταμίνης D είχαν κατά 31% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, η οποία ήταν κατά μέσο όρο 5,5 έτη.
  • Οι συμμετέχοντες με συγκεντρώσεις της βιταμίνης D πάνω από την επάρκεια της οστικής υγείας συνδέονταν με 22% χαμηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν συνέχισε να μειώνεται στις υψηλότερες συγκεντρώσεις.
  • Αξίζει δε αναφερθεί ότι ήταν αισθητά ισχυρότερη η συσχέτιση των υψηλών συγκεντρώσεων της βιταμίνης με το χαμηλό κίνδυνο για τον ορθοκολικό καρκίνο για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η βιταμίνη D φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου μέσω διαφόρων οδών που σχετίζονται με την κυτταρική ρύθμιση και ανάπτυξη.


«Σήμερα, οι οργανισμοί υγείας δεν συνιστούν τη βιταμίνη D για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτή η μελέτη προσθέτει νέες πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οργανισμοί κατά την εξέταση των στοιχείων για την καθοδήγηση πρόσληψης της βιταμίνης D.», δήλωσε η Marji L. McCullough, ScD, επιδημιολόγος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και συν-συγγραφέας της μελέτης.


Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό επιστημονικό περιοδικό «Journal of the National Cancer Institute».


Πληροφορίες από εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics