Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Η θλιβερή ιστορία του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών

10/12/2014 11:33:16 πμ
Παρά τις προσπάθειες του ΚΕΕΛΠΝΟ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Αν και ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου (24,2% το 2012) μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, και ενώ, με βάση τα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η αύξηση που παρατηρείται στη θνησιμότητα τα τελευταία χρόνια είναι άκρως ανησυχητική, στην Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών.

Αν και είναι σαφές πως κάθε χρόνο τα ασφαλιστικά ταμεία επενδύουν εκατομμύρια ευρώ σε χειρουργεία αλλά και σε ογκολογικές θεραπείες των ασφαλισμένων τους, ουδείς γνωρίζει έως και σήμερα τον ακριβή αριθμό αυτών των ασθενών αλλά και την πορεία της υγείας τους σε βάθος χρόνου.

Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να υπάρξει μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου, αφού τα όποια στατιστικά αναφέρονται κατά καιρούς σε συνέδρια και συμπόσια είναι «κλεμμένα» από άλλες χώρες όπως η Αμερική. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αντιπροσωπεύουν τα κρούσματα της νόσου στην Ελλάδα.

Χθες κατά την διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ με τίτλο: «Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών: 2 χρόνια μετά», ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λ. Γρηγοράκος επεσήμανε πως «μόνο η Ελλάδα, μαζί με την Αλβανία ήταν οι μόνες χώρες που δεν είχαν Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών».

Στόχος της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των συντελεστών καταγραφής περιστατικών καρκίνου σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του έργου του ΕΑΝ και του ρόλου που διαδραματίζει για τον έλεγχο και παρακολούθηση του καρκίνου στην Ελλάδα.

Το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών (EAN) είναι ο επίσημος μηχανισμός για τη συστηματική συλλογή και την επεξεργασία πληροφοριών που σχετίζονται με τον καρκίνο και προέρχονται από το Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα Υγείας. Το ΕΑΝ αποτελεί αρμοδιότητα του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο παρέλαβε το Αρχείο τον Ιούνιο του 2008. Από τότε το ΚΕΕΛΠΝΟ εργάζεται συστηματικά για να αναπτύξει και να λειτουργήσει το Αρχείο σύμφωνα με τα σύγχρονα και αναβαθμισμένα διεθνή πρότυπα.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την ολοκλήρωση των Αρχείων απαιτείται η συμμετοχή όλων των γιατρών και ιδιαίτερα όσων εργάζονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές ώστε να υπάρξουν ακριβή στοιχεία για τη νόσο στη χώρα μας.






Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με την προσθήκη των εμβολίων Covid-19 και RSV
Έχει διαπιστωθεί η διάθεσή τους από μεμονωμένα άτομα ή εταιρείες ή κλινικές






Σχετικά άρθρα

Becton Dickinson: Επιτυχημένο το εκπαιδευτικό masterclass GreCova 2025
Για τις βέλτιστες πρακτικές και τις τελευταίες εξελίξεις στην αγγειακή προσπέλαση
Π.Ο.Υ.: Ο τομέας της υγείας απειλείται συχνά από κυβερνοεπιθέσεις
Ο οργανισμός εξέδωσε οδηγό προστασίας της ψηφιακής υγείας
Π.Ο.Υ.: Αύξηση κατά 10% της παιδικής φυματίωσης στην Ευρώπη
Ο Οργανισμός μαζί με το ECDC καλούν για άμεσα μέτρα
Eurostat: Οι Ευρωπαίοι ζουν περισσότερα χρόνια από ποτέ
Το προσδόκιμο ζωής έφτασε το 2023 την ηλικία-ρεκόρ των 81,4 ετών