Μονόδρομος για την αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου είναι η έγκαιρη διάγνωση. Σε αυτή την άποψη συγκλίνουν οι ειδικοί που είχαν κληθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για να ενημερώσουν για τις εξελίξεις στον τομέα αυτό.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, 1 στις 10 γυναίκες είναι υποψήφια να νοσήσει από γυναικολογικό καρκίνο, ενώ πάνω από 100.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους ετησίως από καρκίνο του μαστού στην Ευρώπη και 550.000 προσβάλλονται από καρκίνο του τραχήλου.
Επίσης αναφέρθηκε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες, ενώ 1 στις 8 κάνει προληπτικό έλεγχο. Ο δε καρκίνος του τραχήλου είναι η 4η αιτία θνησιμότητας σε νεαρές ηλικίες.
Το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου είναι το πολυτιμότερο εργαλείο πρωτογενούς πρόληψης που καλύπτει το 90% του κινδύνου, ενώ το τεστ HPV που ανιχνεύει τον ιό στο τράχηλο και έχει αντικαταστήσει το τεστ ΠΑΠ είναι σε θέση να εξαλείψει τη μάστιγα.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σχολίασε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα οργανωμένο και ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο πρόληψης, το οποίο θα ξεκινήσει από το επόμενο νομοσχέδιο για την υγεία που θα κατατεθεί μέσα στο μήνα Ιούλιο, αφού ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις των 11 επιστημονικών και κοινωνικών φορέων που κλήθηκαν να εισηγηθούν για το θέμα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «η αρρώστια είναι προσωπικό πρόβλημα αλλά η πρόληψη είναι δημόσια υπόθεση» και γι' αυτό στοχεύει σε ένα νέο μοντέλο στην υγεία που θα ενισχύει την κουλτούρα της πρόληψης, μέσα από ένα εθνικό σχέδιο προληπτικών παρεμβάσεων.
Ανέφερε μάλιστα ότι προσβλέπει σε μια θεσμική εξυγίανση της λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ, ώστε να μην ασχολείται μόνο με τις λοιμώδεις νόσους αλλά και με την πρόληψη, καθώς και στην αναβάθμιση της μαιευτικής φροντίδας και την ένταξη των μαιών στις μονάδες υγείας.