Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Γιατί οι ασθενείς δεν βρίσκουν τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους στα φαρμακεία;

20/10/2014 11:49:29 πμ
Τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης και τα ψιλά γράμματα του νέου νόμου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Όταν ο πρώην υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης ανακοίνωνε τον περασμένο Απρίλιο ότι μετά από πολλά χρόνια τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους επιστρέφουν στα ράφια των φαρμακείων πολλοί ήταν αυτοί που πίστεψαν πως με αυτό το τρόπο θα μπορούσαν να δουν αύξηση του τζίρου των φαρμακείων τους.


Αυτή την επιχειρηματολογία είχε υιοθετήσει και η προηγούμενη διοίκηση του ΠΦΣ, ενώ και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο στην ΔΕΘ στις 6 Σεπτεμβρίου για ελεύθερη διακίνηση φαρμάκων.


"Σε περίπτωση διάθεσης των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία, οι ασθενείς με σπάνια ή χρόνια νοσήματα δεν θα χρειάζεται να συνωστίζονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή των νοσοκομείων για την εκτέλεση των συνταγών τους, αλλά θα μπορούν να απευθύνονται στο πλησιέστερο σε αυτούς φαρμακείο, και κατόπιν ειδικής διαδικασίας να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους", υποστήριζαν πολλοί παράγοντες φιλικά προσκείμενοι στην κυβέρνηση.


Όμως η αλήθεια τελικά ήταν πολύ διαφορετική.


Κανείς από τους ασθενείς έως και σήμερα δεν προμηθεύτηκε ΦΥΚ από το γειτονικό του φαρμακείο. Και κανείς από τους φαρμακοποιούς δεν μπόρεσε να τα προμηθευτεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες που τα εισάγουν. Και αυτό δεν έχει να κάνει με την ρευστότητα του κάθε ιδιωτικού φαρμακείου.

Και ο λόγος είναι ξεκάθαρος.


Στην εφημερίδα της Κυβέρνησης της 4ης Ιουνίου 2014 και συγκεκριμένα στο Τεύχος Δεύτερο, Αρ. Φύλλου 1435 αναφέρεται χαρακτηριστικά πως:


"Στις περιπτώσεις αυτές οι ΚΑΚ διατηρούν την δυνατότητα, εφόσον το αποφασίσουν, να διαθέτουν τα φάρμακα αυτά από ιδιωτικά φαρμακεία μόνον σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν ενταχθεί σε μητρώα (registries). Στα μητρώα αυτά θα πρέπει οι ασθενείς να χαρακτηρίζονται από έναν μοναδικό κωδικό και θα πρέπει να υπάρχει μηχανισμός εξακρίβωσης ότι ο ασθενής έχει όντως λάβει την θεραπεία. Οι ΚΑΚ θα δηλώνουν στις περιπτώσεις αυτές με επίσημη επιστολή προς το ΕΟΦ την οδό διανομής των προϊόντων της παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν. 3816/2010 που επιλέγουν, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια της εσωτερικής αγοράς και η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών με σοβαρές ασθένειες".

Είναι επομένως σαφές πως καμία από τις φαρμακευτικές εταιρείες δεν πρόκειται να δώσει κάποιο φάρμακο υψηλού κόστους εάν δεν έχουν δημιουργηθεί ολοκληρωμένα Μητρώα Ασθενών. Και αυτή η τακτική έχει να κάνει κυρίως με την ασφάλεια που απαιτείται να τηρηθεί για τους ίδιους του ασθενείς .

Αξίζει δε να σημειωθεί πως τα περισσότερα από τα ΦΥΚ είναι φάρμακα ειδικών κατηγοριών όπως είναι για παράδειγμα οι βιολογικοί παράγοντες που για να χορηγηθούν απαιτούν, για πολλούς και ποικίλους λόγους ασφάλειας, την καταγραφή των ίδιων των ασθενών. Οι βιολογικοί παράγοντες είναι φάρμακα, που παράγονται με μια σύνθετη βιοτεχνολογική διαδικασία και είναι αντισώματα ή ουσίες του οργανισμού, που μπορούν να τροποποιούν την ανοσολογική αντίδρασή του. Η παραγωγική διαδικασία για κάθε βιολογικό προϊόν είναι μοναδική και συνεπώς αποτελεί μια ιδιαίτερα περίπλοκη, χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία.

Μέχρι και σήμερα Εθνικά Μητρώα Ασθενών δεν έχουν υπάρξει και οι οποίες προσπάθειες υλοποιούνται με χρήματα και πόρους των ίδιων των φαρμακευτικών εταιρειών.


Πρόσφατα για παράδειγμα, η δανέζικη εταιρεία Novo Nordisk ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα ξεκινήσει τη δημιουργία Μητρώου για τους Διαβητικούς Ασθενείς ενώ ανάλογα Μητρώα ετοιμάζονται με πόρους των φαρμακευτικών εταιρειών Pfizer, Novartis, Αbbvie κ.ά.


Επομένως, τα δημοσιεύματα της προηγούμενης εβδομάδας στα οποία ασθενείς και φαρμακοποιοί διαμαρτύρονταν πως κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες δεν χορηγούν  βιολογικά  φάρμακα στα φαρμακεία της γειτονιάς προκειμένου να το διαθέσουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, η απάντηση είναι ότι προφανώς ο νόμος δεν το επιτρέπει.


Και ούτε θα το επιτρέψει αν δεν ολοκληρωθούν τα Μητρώα των Ασθενών με σπάνια νοσήματα.


Μάλιστα, οι απαντήσεις που δίνουν προς τους  ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, είναι  πως:


« Τα φαρμακευτικά προϊόντα του καταλόγου του αρθρου 12 του ν. 3816/2010, εκτός αυτών που προορίζονται μόνο για νοσοκομειακή χρήση, δύνανται να διατίθενται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τα ιδιωτικά φαρμακεία μόνο κατόπιν απόφασης του Κατόχου Αδειας Κυκλοφορίας και μόνον σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν ενταχθεί σε μητρώα ασθενών (registries) όπως ορίζει η Υπουργική Απόφαση 45001/22-05-14 στην οποία παραπέμπει κι ηλεκτρονική συνταγή. Προς το παρόν δεν υπάρχουν τα σχετικά μητρώα ασθενών και εφαρμόζοντας τη νομοθεσία, συνεχίζουν τη διανομή των φαρμακευτικών προϊόντων του καταλόγου του άρθρου 12 του ν. 3816/2010 για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ».


Βάσω Καλυβιώτη

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι






Σχετικά άρθρα

Η f-anazitisi το 2024
7/1/2025 4:35:06 μμΗ f-anazitisi το 2024
Ένας χρόνος Επιτευγμάτων, Ανάπτυξης & Εξωστρέφειας
Φ.Σ. Κορινθίας: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για βοηθούς φαρμακείων
Με θέμα την αποτελεσματική διαχείριση της επικοινωνίας στο φαρμακείο
Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι