Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Γιατί ο φαρμακοποιός να προωθήσει τα ελληνικά γενόσημα;

10/3/2017 8:33:29 πμ
Εκ πρώτης όψεως μοιάζει με αυτοκτονική τάση!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Στηρίξτε και ενισχύστε το ελληνικό γενόσημο» προτείνουν φορείς και ειδικοί, αλλά το ερώτημα είναι πρακτικά γιατί ο Έλληνας φαρμακοποιός να το κάνει;


Αν προτεραιότητά του αποτελεί το συμφέρον του ασθενή του, ο φαρμακοποιός θα διερωτηθεί τι διασφαλίσεις έχει ότι το ελληνικό γενόσημο φάρμακο, πέραν της προσιτής τιμής του; Είναι τόσο ποιοτικό, ασφαλές και αποτελεσματικό, ώστε να επωμισθεί την ευθύνη της χορήγησής του;

Ο Δημήτρης Δέμος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), διαβεβαιώνει στο «Φ.Κ.» ότι: «Η παραγωγή των ελληνικών φαρμάκων γίνεται σε υπερσύγχρονα εργοστάσια στη χώρα μας, σε απόλυτη συμφωνία με τα αυστηρά, διεθνή πρότυπα διασφάλισης ποιότητας και με τους κανόνες ορθής βιομηχανικής παραγωγής».


Αν βάλει πάνω από όλα το δημόσιο συμφέρον, πώς θα πειστεί ότι αυτό εξυπηρετείται υιοθετώντας πρακτικές χορήγησης των ελληνικών γενοσήμων;

Ένας λόγος –θα ισχυριστεί ο Σωτήρης Μπερσίμης, πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ– είναι ότι: «…η χρήση γενόσημων σκευασμάτων επιτρέπει την ανακατεύθυνση των εξοικονομούμενων πόρων υγείας για την κάλυψη νέων ή ανικανοποίητων μέχρι σήμερα θεραπευτικών αναγκών».

Ο άλλος λόγος –θα υπερθεματίσει ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Π.Ε.Φ.–, «είναι η ενίσχυση των ελληνικών παραγωγικών φαρμακοβιομηχανιών, ώστε να συνεισφέρουν στο Α.Ε.Π με σημαντική προστιθέμενη αξία, να τονώσουν την απασχόληση, τις εξαγωγές και τις επενδύσεις σε έρευνα...», έτσι ώστε να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία σε αυτήν την περίοδο της μεγάλης ύφεσης.


Σε αυτήν ακριβώς τη μεγάλη ύφεση, όμως, σε εξαιρετικά δεινή θέση βρίσκεται και ο Έλληνας φαρμακοποιός, λόγω –κυρίως– της κατακόρυφης πτώσης των τιμών των φαρμάκων. Εκ πρώτης όψεως λοιπόν η συστηματική προώθηση των φθηνών ελληνικών γενοσήμων από μέρους του μοιάζει μάλλον σαν αυτοκτονική τάση...

'Αρα επανερχόμαστε: γιατί να το κάνει;

Γιατί θα έχει το οικονομικό κίνητρο, είναι η ομόφωνη απάντηση που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση από όλους τους φορείς του φαρμάκου, όπως καταδεικνύεται από τις δηλώσεις τους στην έρευνα του «Φ.Κ.»:


«Χρειάζονται κίνητρα από την πλευρά της πολιτείας αλλά και από τη βιομηχανία. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αναζητηθεί νομικός τρόπος, ώστε να εξαιρεθούν από την υποχρέωση του rebate οι πωλήσεις του φαρμακείου σε γενόσημα ή να δοθεί αύξηση στο ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού στα γενόσημα», τονίζει η Ειρήνη Μαρκάκη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων.


«Θα πρέπει να υπάρχει όχι μόνο γνώση, αποδοχή και ελευθερία επιλογής τους από τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας, αλλά επιπρόσθετα και κίνητρα για τη χρήση τους», λέει ο Νικόλαος Μανιαδάκης, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.


«Το μεικτό κέρδος των φαρμακοποιών και της αλυσίδας διανομής να ενισχυθεί, αναλογικά, δηλαδή να εξειδικευτεί σε περισσότερα κλιμάκια τιμολόγησης η ενιαία σήμερα κατηγορία για φάρμακα κάτω των 50€», συνιστά ο Πασχάλης Αποστολίδης, πρόεδρος του Σ.Φ.Ε.Ε. και προσθέτει «Θα πρέπει να μειωθεί, αναλογικά, το rebate των φαρμακοποιών σε σχέση και με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων».


Και ο Θεόδωρος Τρύφων, της Π.Ε.Φ., επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι: «απαιτείται εφαρμογή πολιτικής κινήτρων για τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων».


Ο ΕΟΠΥΥ έχει εισηγηθεί στο υπουργείο Υγείας, «δημιουργία κινήτρων στους επαγγελματίες υγείας (γιατρούς, φαρμακοποιούς) για την αύξηση της διείσδυσης των γενόσημων σκευασμάτων».


Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, συναινεί και στέκεται, επίσης, συνεπίκουρος στην επίσημη θέση του Π.Φ.Σ. για τη «χορήγηση αμοιβής βάσει αποτελέσματος των επαγγελματιών υγείας», με τη σαφή δήλωση ότι: «Είναι έτοιμη διάταξη νόμου που προβλέπει οικονομικό όφελος για τα φαρμακεία που αυξάνουν το ποσοστό των γενοσήμων στον όγκο των πωλήσεών τους».

Η βιομηχανία είναι σύμφωνη. Η πολιτεία επιβεβαιώνει.

«Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις αν μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον, είναι να τον εμπιστευτείς», είχε πει ο μεγάλος Αμερικανός συγγραφέας Ernest Hemingway. Σε αυτήν την κρίσιμη για τη βιωσιμότητα των φαρμακείων μας περίοδο, ακόμα κι αυτή η ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος δεν φαίνεται αρκετή. Η –δυναμική– διεκδίκησή του μένει πάντα το αιτούμενο.


Για να διαβάσετε ολόκληρες τις τοποθετήσεις των προαναφερόμενων φορέων, δείτε το πλήρες αφιέρωμα εδώ: «Γνωρίστε και προωθήστε το ελληνικό γενόσημο».

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ΗΔΙΚΑ καλεί τον κλάδο να καταχωρίσει σχόλια και παρατηρήσεις






Σχετικά άρθρα

Ε.Ε.: Ο τομέας της υγείας δέχεται τις περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις
Νέο σχέδιο δράσης για την προστασία παρόχων και νοσοκομείων τίθεται σε εφαρμογή εντός του 2025
Αντιδράσεις για την εφαρμογή του νέου Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Παράταση ζητούν οι γιατροί, ενώ θετικός είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας
Σταματά η κυκλοφορία περίπου 170 φαρμάκων στην Ελλάδα
Αφορούν ποικίλες θεραπευτικές κατηγορίες
ΕΟΠΥΥ: Μείωσε τον προϋπολογισμό για τα ιατροτεχνολογικά υλικά του σακχαρώδη διαβήτη
Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ η απόφαση αυτή οδηγεί σε ολιγοπώλια