Καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς, εξορθολογισμό των συνολικών δαπανών Υγείας και βιώσιμες και αποδοτικές μονάδες υγειονομικής περίθαλψης προσφέρει η διενέργεια σύγχρονων εργαστηριακών εξετάσεων βάσει επιστημονικών πρωτοκόλλων, όπως τόνισαν όλοι οι επιστήμονες Υγείας στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Ιατρικής Βιοπαθολογίας με κεντρικό θέμα «Ο ρόλος της εργαστηριακής διάγνωσης στον εξορθολογισμό των δαπανών Υγείας».
Επίσημος προσκεκλημένος στην Ημερίδα και τη σχετική Συνέντευξη Τύπου ήταν ο κ. Serge Bernasconi, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών in vitro Διαγνωστικών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (EDMA), της Eucomed & MedTech Ευρώπης. Στη Συνέντευξη Τύπου ομιλητές ήταν επίσης η κα Χρυσούλα Νικολάου, Αν. Καθηγήτρια Βιοπαθολογίας - Νευροανοσολογίας Ιατρικής Σχολής του Παν/μιου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο και Πρόεδρος Π.Ε.Ι.Β, καθώς και ο κ. Λεωνίδας Αναγνώστου, Ιατρός Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ του Παν/μιου Αθηνών.
Στην Ημερίδα το θέμα «Κόστος και αποτελεσματικότητα από την ορθή χρήση των εργαστηριακών εξετάσεων» κάλυψε ο κ. Νίκος Μανιαδάκης, Καθηγητής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, τον «Ρόλο του Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου στην καθημερινή κλινική πράξη» ανέπτυξε η κα Μαρία Αναγνωστούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας, ΕΚΠΑ, Τμήμα Απομυελινωτικών Νοσημάτων & Υπεύθυνη Ανοσογενετικού Εργαστηρίου Α? Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής, Αιγινητείου Νοσοκομείου, και τη «Συμβολή του εργαστηρίου στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των νοσοκομειακών ασθενών» η κα Μαρία Κανελλοπούλου, Βιοπαθολόγος, Κλινική Μικροβιολόγος, Δ/ντρια ΕΣΥ.
Ο κ. Bernasconi στην εισήγησή του ανέφερε ότι η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η σύγχρονη εργαστηριακή
διάγνωση αφορά όλους τους εμπλεκόμενους
στον χώρο της Υγείας όπως, τους ασθενείς και τους φροντιστές τους, τους
γιατρούς, τα ασφαλιστικά ταμεία, την Πολιτεία, τις ρυθμιστικές αρχές και τους
φορείς χάραξης πολιτικής, προσφέροντας καλύτερες και αποδοτικότερες θεραπείες,
αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του προϋπολογισμού για την υγειονομική περίθαλψη
και αυξημένη ασφάλεια διάγνωσης και θεραπείας. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Η
σύγχρονη εργαστηριακή διάγνωση χαρακτηρίζεται από αποτελεσματικότητα, ακρίβεια,
αξιοπιστία, ταχύτητα και αυτοματοποίηση. Τα διαγνωστικά τεστ παρέχουν την
απαραίτητη πληροφορία για την άμεση χορήγηση της πιο αποτελεσματικής θεραπείας,
και την ταυτοποίηση των ασθενών που θα ωφεληθούν από αυτήν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Φινλανδία, χάρη στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού εργαστηριακού ελέγχου του πληθυσμού για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, παρατηρήθηκε μείωση έως και 80% στην εμφάνισή του! Ενώ η δυνατότητα πρόγνωσης, μέσω της εργαστηριακής διάγνωσης, σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, οδηγεί σε μείωση κόστους θεραπείας κατά 34%, μείωση των ημερών παραμονής στο νοσοκομείο κατά 2 ημέρες και μείωση επανεισαγωγής στο νοσοκομείο κατά 12% σε σύγκριση με τη μη αξιοποίηση της δυνατότητας αυτής.»
Οι ομιλητές εκτιμούν πως οι σύγχρονες εργαστηριακές εξετάσεις μειώνουν το χρόνο διάγνωσης και θεραπείας, προλαμβάνουν τις νόσους, μειώνουν τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, τη συμφόρηση στα εξωτερικά ιατρεία και του χρόνου νοσηλείας.
Η αξιοποίηση των σύγχρονων εργαστηριακών εξετάσεων σε όλα τα επίπεδα της υγειονομικής περίθαλψης συμβάλλει καθοριστικά στη βιωσιμότητα και αποδοτικότητα των Μονάδων Υγείας