Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Γιατί να μην έχουμε 0 κρούσματα μηνιγγίτιδας Β στη χώρα;

10/11/2016 10:44:17 πμ
Σκληρές αντιδράσεις για την εξαίρεση του εμβολίου από τον Κωνσταντίνο Νταλούκα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Όπως είναι ήδη γνωστό, το υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έκριναν ότι δεν είναι απαραίτητος ο μαζικός εμβολιασμός κατά της μηνιγγίτιδας Β και γι' αυτό δεν το συμπεριέλαβαν ούτε φέτος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (περισσότερα: εδώ).


Την αντίθεσή του σε αυτή την απόφαση εκφράζει ο παιδίατρος και πρόεδρος της Ένωσης ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής, κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας με μια επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.


Σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, κάθε χρόνο περί τα 60 παιδιά νοσούν κατά μέσο όρο στη χώρα μας από μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β νόσο. Από αυτά 8-10% θα χάσουν τη ζωή τους και ποσοστό 15-20% θα εμφανίσουν βαριές αναπηρίες μόνιμες στη ζωή τους.

Ζητά λοιπόν να αναθεωρηθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για το συγκεκριμένο εμβόλιο με το επιχείρημα ότι τουλάχιστον στις ομάδες υψηλού κινδύνου σε όλες τις χώρες του πολιτισμένου κόσμου χορηγείται.

Παράλληλα δημιουργείται και θέμα πολιτών «δύο ταχυτήτων, αυτοί που έχουν να πληρώσουν να πάνε να το κάνουν και αυτοί που δεν έχουν», ενώ τονίζει ο «ο προϋπολογισμός για τα εμβόλια δεν είναι παραπάνω από 3-5% στη συλλογική φαρμακευτική δαπάνη», άρα δεν τίθεται τόσο μεγάλο οικονομικό ζήτημα.

Τι γίνεται σε άλλες χώρες

Σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα και όπως δημοσιεύει το healthview.gr, «το συγκεκριμένο εμβόλιο η Αγγλία το έβαλε δωρεάν για όλα τα παιδιά που είναι κάτω του ενός έτους», γιατί κινδυνεύουν πολύ περισσότερο. Επισημαίνει δε ότι «σε παιδιά 4-5 μηνών η επίπτωση της νόσου είναι στο 5%, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες φτάνουν στο 0,5%», άρα «εκεί είναι που πρέπει να ρίξουμε το βάρος» και «γι' αυτό πέθαναν και τα βρέφη στο Μενίδι τον περασμένο Απρίλιο».

Συνεχίζοντας αναφέρει: «Η Αγγλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία το έχουν εντάξει στο πρόγραμμα εμβολιασμών».

Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό – Γιατί να μην έχουμε 0 κρούσματα;

«Εμείς σαν γιατροί δεν μπορούμε να μπούμε σε λογικές κόστους, οικονομίας» αναφέρει ο παιδίατρος και συνεχίζει εύλογα: «Η δική μου η άποψη -και φαντάζομαι του συνόλου των παιδιάτρων και της παιδιατρικής κοινότητας- είναι ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και σε ποσοστά πάνω από 80% αποτελεσματικό. 'Αρα λοιπόν εάν το κάνουμε σε όλα τα παιδιά της χώρας θα έχουμε έως και μηδέν κρούσματα».

Επιπλέον αναφέρει ότι σε επιστολή που έστειλε πριν από ενάμισι μήνα στο υπουργείο δεν πήρε καμία απάντηση.


Καταλήγοντας ο κ. Νταλούκας υπογραμμίζει πως «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών βγήκε και είπε ότι η επιδημιολογία δεν είναι μεγάλη και άρα δεν συστήνεται» και θέτει το σκληρό ερώτημα: «Με συγχωρείτε, αν ήταν το παιδί του υπουργού θα είχε μπει το εμβόλιο στο πρόγραμμα;»

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εταιρεία συνεχίζει να πρωτοπορεί και να ηγείται στον τομέα της
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών