Υπάρχουν άτομα τα οποία έρχονται στο Διαιτολόγο ή στο Γυμναστήριο με έναν άπλετο ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα για να αλλάξουν την υγεία τους, την εμφάνιση τους ή να ξεφορτωθούν αυτά τα λίγα κιλά που τους βασανίζουν για τον οποιοδήποτε ιεραρχημένο λόγο έχουν θέσει στο κεφάλι τους. Αντικρίζεις τον σκιαγραφημένο ενθουσιασμό στα μάτια τους στην διάρκεια της 1ης Συνεδρίας και μέσω ανιχνευτικών ερωτήσεων καταλαβαίνεις ότι είναι έτοιμοι για δράση, διψάνε για την αλλαγή ή μάλλον αυτό θέλεις να πιστεύεις ως ο Διαιτολόγος τους ή ο Γυμναστής τους ή τέλος πάντων ως ο άνθρωπος που θα τους δείξει τον δρόμο για αυτή την αλλαγή.
Οι συνθήκες βέβαια όσο και 'φαντασμαγορικές' φαίνονται άλλο τόσο εύκολα μπορούν να κατακρημνιστούν μέσα σε λίγους μήνες ή λίγες ημέρες. Η πιο ωραία ερώτηση που θέτω προσωπικά στην 1η συνεδρία είναι 'από το 1 εως το 10 πόσο έτοιμος είσαι για τον x,y στόχο ή για την x,y αλλαγή;' και όταν η δήλωση κυμαίνεται από το 9-10 τότε είναι που σκέφτομαι την παροιμία 'όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι'. Και θα με ρωτήσετε με απορία, γιατί τόσο μεγάλη επιφυλακτικότητα;
Γιατί πολύ απλά στις περισσότερες περιπτώσεις αποφασισμένων
ανθρώπων ενέχει ο φόβος της αλλαγής, ο φόβος τον οποίο υποσυνείδητα δεν έχει
αντιληφθεί το άτομο και η αλλαγή, όπου δεν έχει διαπιστώσει ότι μπορεί να είναι
τόσο δύσκολη η πορεία προς αυτήν.
Και μπορεί να με ξαναρωτήσετε, 'καλά και είναι τόσο δύσκολο να αλλάξεις το
σώμα σου, ή να χάσεις κάποια κιλά;'. Αφήνοντας στην άκρη όλες τις
πολυπαιγμένες ψευδαισθήσεις για μαγικές τροφές στην απώλεια κιλών, γρήγορης
άσκησης με ηλεκτρομυοδιέγερση και ότι άλλο πλανευτά δομημένο κυκλοφορεί στην
αγορά, θα απαντήσω καταφατικά ΝΑΙ. Η αλλαγή είναι πολύ πιο δύσκολη από όσο
νομίζει το άτομο γιατί πολύ απλά πρέπει να αφήσει στην άκρη συνήθειες και
καταστάσεις βαθιά ριζωμένες στο είναι του και αν θέλει όντως να επιτύχει
ολοκληρωτικά πρέπει να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό που προσπαθεί κάθε
στιγμή, να σαμποτάρει την προσπάθεια του.
Σίγουρα όλοι θα θέλαμε κάτι μαγικό και άμεσα ελπιδοφόρο για να επιτύχουμε αυτό που θέλουμε είτε είναι απώλεια κιλών, είτε σε οποιοδήποτε άλλο θέμα στην ζωή μας. Όμως δεν είναι όλα ρόδινα και το αποφασισμένο άτομο πρέπει να υπερβεί τον εαυτό του και να βγει από το γνωστό comfort zone, την ζώνη ασφαλείας που τον εκκολάπτει στις κακές συνήθειες και συμπεριφορές και δεν τον αφήνει να ξεπεράσει τις ίδιες του τις δυνάμεις και δυνατότητες. Συνήθως η κάθε αρχή είναι αρκετά πιο εύκολη σε σχέση με τα μεταγενέστερα στάδια της διατροφικής παρέμβασης και της διατροφικής εκπαίδευσης στα οποία πρέπει να στοχεύσει ο επιστήμονας υγείας μαζί με τον πελάτη.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται όταν η απώλεια έχει φθίνουσα πορεία αλλά και όταν το άτομο αρχίζει να καταλαβαίνει ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά την αντιμετώπιση του ίδιου του εαυτού για να πετύχει το κάτι παραπάνω. Αυτό το σημείο είναι κατά κύριο λόγο το σημείο που οι περισσότεροι σταματάνε την προσπάθεια απογοητευμένοι. Δεν κατάφεραν τελικά να δαμάσουν τον ίδιο τους τον εαυτό αλλά και τις παρορμήσεις τους, και μένουνε στάσιμοι με το μεγαλύτερο πλήγμα να ξαναγυρνάνε πίσω, αρκετά πίσω στην παρέμβαση που θέλησαν να κάνουν αλλά και στην προηγούμενη εκδοχή της διατροφικής τους συμπεριφοράς. Αυτή η οπισθοδρόμηση στις παλιές συνήθειες μπορεί να γίνεται για χίλιους δύο λόγους αλλά ο βασικότερος τις περισσότερες φορές είναι επειδή το άτομο δεν ήταν προϊδεασμένο για την αλλαγή της οπτικής του γωνίας ως προς τον τρόπο που αντιδρά στην τροφή αλλά και για την διατροφική εκπαιδευτική διαδικασία στην οποία θα πρέπει να υποβληθεί και να την κρατήσει εφόρου ζωής.
Η αποφασιστικότητα στην αρχή κάθε προσπάθειας είναι μέγιστης σημασίας καθώς το να κάνω δίαιτα ή διατροφή απλώς για να χάσω τα κιλά δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Ο βαθύτερος πυρήνας όμως της αποφασιστικότητας είναι η ψυχική απόφαση του ατόμου να αφήσει τον παλιό του εαυτό, να μπει σε μια νέα διαδικασία διατροφικής αντιμετώπισης και να πειστεί ότι χωρίς κόπο δεν χτίζεται τίποτα, όπως βέβαια και μόνο με διατροφή το κτίσμα σε βάθος χρόνου θα είναι σαθρό. Το δυνατό κτίσμα επέρχεται μέσα από συνδυασμούς, συνδυασμούς αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς, άσκησης αλλά και συμπεριφοράς μυαλού καθώς όλα εκεί μέσα βρίσκονται!
Αντωνίου
Ιωάννης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Bsc, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Eπιστημονικός Διευθυντής Nutripass
P.T. Base training
Life Coaching, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο