Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

ΦΣΑ: 'Aρθηκαν οι αμφισημίες για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού φαρμακείων

10/9/2021 3:36:41 μμ
Σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία του Συλλόγου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Η Νομική Υπηρεσία του ΦΣΑ και η σύμβουλος Σοφία Αγγέλου καταγράφουν ότι με την τροπολογία 1062/6.9.2021 στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που υπερψηφίστηκε, αίρονται αρκετές αμφισημίες του νόμου περί υποχρέωσης των ιδιωτών φαρμακοποιών να εμβολιαστούν και θεσπίζονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις που θα εφαρμοστούν όταν η τροπολογία δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:
  • Θεσπίζεται υποχρέωση εμβολιασμού για τον αδειούχο φαρμακοποιό και όλο το προσωπικό του φαρμακείου τουλάχιστον για α’ δόση ή για τη μοναδική μέχρι την 1/9/2021, με τις εξαιρέσεις που ορίζει ο νόμος. Η υποχρέωση εμβολιασμού καταλαμβάνει και τους ασκούμενους, οι οποίοι δικαιούνται να εμβολιαστούν μέχρι την 30/9/2021, καθώς και τους παρέχοντες συμβάσεις έργου, ανεξαρτήτων υπηρεσιών, και συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού που συμβάλλεται εργολάβο.
  • Ο φαρμακοποιός οφείλει να ενημερώνει όλο το προσωπικό του για την υποχρέωση του εμπρόθεσμου εμβολιασμού και τις συνέπειες της μη τήρησής του που είναι η καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία και η αναστολή της δυνατότητας εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών.
  • Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή παροχή εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών. Σε επιχείρηση φαρμακείου που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικά πρόστιμα. 
  • Για το δανεικό προσωπικό, υπόχρεοι για την καταβολή προστίμων εργοδότες είναι οι πάροχοι υπηρεσιών -εργολάβοι για προσωπικό που δανείζουν- που απασχολούν σε φαρμακεία.
Η Σοφία Αγγέλλου εντοπίζει ένα κενό στο νομοθέτημα ως προς το αν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης εκ πεποιθήσεως ανεμβολίαστου φαρμακοποιού από διορισμένο υπεύθυνο φαρμακοποιό, καθώς οι οικείες διατάξεις δεν προβλέπουν αντικατάσταση, χωρίς αποδεδειγμένη κατάσταση υγείας που απαγορεύει τον εμβολιασμό του. Ωστόσο, η μη αποδοχή ενός τέτοιου αιτήματος παρίσταται κατά τη γνώμη της ανεπιεικής και οριακά αντισυνταγματική
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το νέο Δ.Σ. θέτει σε προτεραιότητα την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού
Είναι αναγκαία η ανάπτυξη εμβολιαστικής κουλτούρας, όπως τονίζουν






Σχετικά άρθρα

Φ.Σ. Αττικής: Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 10 Μαΐου
Με φυσική και διαδικτυακή παρουσία
Βελτιστοποίηση της θεραπείας της νόσου Πάρκινσον
Αλληλεπίδραση L-DOPA & Διατροφής σύμφωνα με την f-anazitisi
Φ.Σ. Κορίνθου, Τροχαία και DyonMed σε κοινή δράση για την οδική ασφάλεια
Θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Πέμπτη στο κέντρο της Κορίνθου