Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των φαρμακευτικών συλλόγων, με τις εγχώριες και διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες να έχουν καταθέσει τις αντιδράσεις και τις αντιπροτάσεις τους. Τα σχόλιά τους αφορούν το άρθρο 64, το οποίο αναφέρεται στο ποσοστό 4‰ επί της χονδρικής τιμής πώλησης των φαρμάκων που βαρύνει τους φαρμακοποιούς, εισπράττεται από τις υπόχρεες φαρμακευτικές επιχειρήσεις και αποδίδεται στον ΠΦΣ. Στο άρθρο ορίζεται ότι οι εταιρείες πρέπει να υποβάλλουν «αναλυτική κατάσταση των πωλήσεων των φαρμάκων που έχουν πραγματοποιήσει» σε φαρμακαποθήκες και φαρμακεία, δυνάμει των οποίων προκύπτει η παρακράτηση του πόρου 4‰.
ΠΕΦ & ΣΦΕΕ: «Ο ΕΟΦ είναι ο αρμόδιος για τους ελέγχους»
«Η υποβολή στον ΠΦΣ μηνιαίων αναλυτικών καταστάσεων με τις πωλήσεις των εταιρειών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς εγείρει νομικά θέματα εμπορικού απορρήτου», αναφέρει η ΠΕΦ στο σχόλιό της, προσθέτοντας: «Δεν είναι κατανοητό με ποιο ακριβώς τρόπο η υποβολή αναλυτικών καταστάσεων πωλήσεων θα εξυπηρετούσε το σκοπό του υπολογισμού του πόρου 4‰ υπέρ του ΠΦΣ. Η διαδικασία υπολογισμού και απόδοσης του πόρου έχει συμφωνηθεί έπειτα από διαβούλευση της βιομηχανίας με τον ΠΦΣ ήδη από το 2020».
Η ΠΕΦ σημειώνει ότι ρυθμιστική αρχή του φαρμάκου παραμένει ο ΕΟΦ και ο οποιοσδήποτε έλεγχος θα πρέπει να γίνεται από αυτόν, ενώ αναφέρει ότι «η φαρμακοβιομηχανία θα πρέπει να απαλλαγεί από το ρόλο του εισπράκτορα για λογαριασμό του ΠΦΣ, καθώς σήμερα υπάρχουν πλέον όλα τα μέσα ώστε ο πόρος να αποδίδεται απευθείας από τα φαρμακεία στον ΠΦΣ χωρίς τη μεσολάβηση των εταιρειών». Στο ίδιο άρθρο του νομοσχεδίου και με τα ίδια επιχειρήματα αντιδρά και ο ΣΦΕΕ, τονίζοντας ότι «θεσμική μας θέση ήταν και παραμένει να μην υπάρχει ευθεία ενοχική υποχρέωση των ΚΑΚ προς τον ΠΦΣ, καθόσον δεν προβλέπεται από τον νόμο και παρακάμπτει την αρμοδιότητα του ΕΟΦ».
Αντιδράσεις και για τα υψηλά πρόστιμα
Οι δύο φορείς αντιδρούν και στα πολύ υψηλά πρόστιμα που ορίζει το νομοσχέδιο για την εκπρόθεσμη απόδοση του πόρου ή τη μη απόδοση αυτού. Ξεκινούν από τις 3000 και φτάνουν έως και τις 200.000 ευρώ (σε περίπτωση υποτροπής), με τις εταιρείες να σχολιάζουν ότι είναι «υπερβολικά υψηλά, δυσανάλογα με το ύψος του πόρου».
Οι αντιπροτάσεις
Οι ΠΕΦ & ΣΦΕΕ αντιπροτείνουν μια σειρά από επαναδιατυπώσεις, όπως να καταβάλλεται στον ΠΦΣ «συγκεντρωτική κατάσταση των πωλήσεων», αλλά και να ορίζεται ο ΕΟΦ ως «αρμόδιος και υπεύθυνος για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της διαδικασίας». Τέλος, ζητούν να διαγραφεί η παράγραφος στ (που ορίζει την απόδοση του πόρου από 1/1/2017 εντός ενός μηνός από την ισχύ του νόμου, διαφορετικά θα επιβληθούν τα ανωτέρω πρόστιμα), ζητώντας να λυθεί το θέμα δικαστικά και όχι δια νόμου.