Η Ελισάβετ Δερβενιωτάκη, αντιπρόεδρος του Φ.Σ. Κοζάνης, διεξήγε μια μεγάλη έρευνα με σημαντικά αποτελέσματα για τη «σχέση» των φαρμακοποιών με τη φαρμακοεπαγρύπνηση.
Όπως αποκαλύπτεται από την έρευνα, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Κλινική και Βιομηχανική Φαρμακολογία - Κλινική Τοξικολογία» του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ υπό την επίβλεψη του καθηγητή Φαρμακολογίας Γιώργου Παπαζήση, η πλειονότητα των φαρμακοποιών έχει καλές γενικές γνώσεις, ωστόσο το 46% των συμμετεχόντων δεν γνωρίζει ότι υπάρχει Κέντρο Φαρμακοπαγρύπνησης στην Ελλάδα (ενώ είναι τμήμα του ΕΟΦ).
Επιπλέον το 35% έχει συμπληρώσει την κίτρινα κάρτα τουλάχιστον μία φορά, ενώ 9 στους 10 δήλωσαν θετικοί για να εκπαιδευτούν στο θέμα.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα στο f.daily, η Ελ. Δερβενιωτάκη τόνισε ότι ο κλάδος γενικά παρακολουθεί σεμινάρια, ωστόσο περίπου 1 στους 2 δεν θυμάται να έχει εκπαιδευτεί σχετικά. Όπως εξήγησε η φαρμακοεπαγρύπνηση αποτελεί ένα πολύ μικρό μέρος των προπτυχιακών σπουδών, ενώ δεν γίνονται σχετικές δράσεις από την Πολιτεία που να εστιάζουν στους φαρμακοποιούς.
«Πρέπει να θυμόμαστε να συμπληρώνουμε την κίτρινα κάρτα, ακόμα και αν δεν είμαστε σίγουροι αν μια ανεπιθύμητη ενέργεια που μας αναφέρει ο ασθενής σχετίζεται άμεσα με το φάρμακο. Πλέον η καταγραφή γίνεται εύκολα και γρήγορα μέσω του site της κίτρινης κάρτας, ενώ είναι ανώνυμη, άρα δεν αποδίδονται ευθύνες», επισήμανε η ίδια και συμπλήρωσε: «Εμείς οι φαρμακοποιοί έχουμε ισχυρούς δεσμούς με τους ασθενείς, άρα μπορούμε να φανούμε εξαιρετικά χρήσιμοι και σε αυτόν τον τομέα, όπως ήδη είμαστε στην ΠΦΥ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω εργασία έγινε δεκτή στο 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φαρμακολογίας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη Σκωτία.