Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Φαρμακεία: Θα πληρώσουν 4 εκατ. ευρώ για τη μετάβαση στο HMVS

12/2/2025 11:03:09 μμ
Αιχμές του Απ. Βαλτά κατά της φαρμακοβιομηχανίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στα 4 εκατ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό κόστος που θα επιβαρύνει τα φαρμακεία για την εφαρμογή του νέου Εθνικού Συστήματος Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVS), το οποίο υιοθέτησε η Ελλάδα και παρουσιάστηκε εκτενώς χθες από το υπουργείο Υγείας και την φαρμακοβιομηχανία. Όπως είναι γνωστό, το νέο qr code που αντικαθιστά την υδατογραφημένη ταινία στις συσκευασίες των φαρμάκων αναγκαστικά οδηγεί στην άυλη συνταγογράφηση και στην αύλη εκτέλεση συνταγών, αλλαγές που υποστηρίζουν τα ελληνικά φαρμακεία. Η μετάβαση όμως αυτή ισοδυναμεί υποχρεωτικά με μια μεγάλη επένδυση για τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να προμηθευτούν καινούρια σκάνερς (qr code readers) που θα διαβάζουν τον νέο δισδιάστατο γραμμωτό κώδικα (2D Barcode).


Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΠΦΣ, Απόστολου Βαλτά στο f.daily «είναι σαφές ότι τα φαρμακεία επιβαρύνονται με 4 εκατ. ευρώ προκειμένου να στηρίξουν τη μετάβαση στην πλήρη άυλη συνταγογράφηση και άυλη εκτέλεση και από αυτό το ποσό σημαντικό μέρος επιχορηγεί ο ΠΦΣ. Με αυτήν τη στήριξή μας προς τον Ελληνικό Οργανισμό Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO) ωφελείται κατά κύριο λόγο η φαρμακοβιομηχανία αφού ιχνηλατεί τα φάρμακα που παράγει. 


Εγώ με τη σειρά μου, αναμένω λοιπόν από τη φαρμακοβιομηχανία να σκεφθεί και την ανάγκη της ευαίσθητης ομάδας των ασθενών που χρειάζονται Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) να τα προμηθευτούν από το φαρμακείο της γειτονιάς τους χωρίς ταλαιπωρία. Ενώ επιλύθηκαν όλα τα προβλήματα και όλες οι αιτιάσεις των φαρμακευτικών εταιρειών, δεν δέχονται για ένα μεταβατικό διάστημα 3 μηνών να αναλάβουν τη μεταφορά των φαρμάκων αυτών στα ιδιωτικά φαρμακεία προφασιζόμενοι κόστη και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αποφεύγουν έτσι στην ουσία να στηρίξουν την απόφαση της κυβέρνησης και του Έλληνα ασθενή. Για εμάς τους φαρμακοποιούς αυτοσκοπός μας είναι η προσβασιμότητα του ασθενή στο φάρμακο», σημειώνει ο Απ. Βαλτάς καταλήγοντας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με νέα έρευνα της MRB






Σχετικά άρθρα

Νέα πλατφόρμα συνδέει τα φαρμακεία με τους καταναλωτές
Το VresMoo ενημερώνει άμεσα για τα διαθέσιμα προϊόντα
Επισκέπτες Υγείας: Οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία δεν απέδωσαν
Είναι αναγκαία η ανάπτυξη εμβολιαστικής κουλτούρας, όπως τονίζουν
Η υγεία δεν διακινείται με κούριερ - τα ΦΥΚ ανήκουν στον φαρμακοποιό
Γράφει ο Παντελής Μαλιωτάκης, Φαρμακοποιός ΕΚΠΑ, MBA Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας ΕΚΠΑ, αντιπρόσωπος ΠΦΣ