«Τα μέτρα που αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου του ΕΟΦ της Τετάρτης δικαιώνουν περίτρανα τις θέσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, καθώς έστω και έμμεσα, αναγνωρίζεται ο συνεχής υποεφοδιασμός της αγοράς». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος όντας ικανοποιημένος από την απόφαση να αυξηθούν σημαντικά οι ποσότητες φαρμάκων που διατίθενται στην ελληνική αγορά από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Παράλληλα επισημαίνει πως «έγινε επιτέλους αντιληπτό ότι οι απαγορεύσεις εξαγωγών είναι μέτρα προσωρινά και επιλεγμένα», γι’ αυτό και περιμένει πλέον την άρση των υφισταμένων απαγορεύσεων για τα σκευάσματα των οποίων έχει ομαλοποιηθεί η αγορά.
Απάντηση - επίθεση στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
Ο Σύλλογος των φαρμακαποθηκαρίων συνεχίζει την κόντρα με τον ΠΦΣ, κατηγορώντας τον ότι δεν επιθυμεί να γνωστοποιούνται στον ΕΟΦ τα αποθέματα των φαρμακείων.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τη στιγμή που η χώρα αλλάζει σελίδα, πραγματοποιώντας το άλμα προς την πρόοδο και το γεφύρωμα του χάσματός της με την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι οξύμωρο θεσμικοί φορείς να δηλώνουν ότι κατέχουν το μυστικό της απόλυτης γνώσης, ενώ ταυτόχρονα αρνούνται να μοιραστούν με τους υπόλοιπους και κυρίως με τον ΕΟΦ τα στοιχεία που τους αφορούν, όπως είναι τα στοιχεία για τα αποθέματα των φαρμακείων».
Επισημαίνει δε στον ΠΦΣ πως οι φαρμακαποθηκάριοι θα συνεργαστούν μόνο με τα όργανα της Πολιτείας «και κανέναν άλλο αυτόκλητο ελεγκτή», ενώ θα επιμείνουν στην τεκμηρίωση των θέσεων τους με στοιχεία και αριθμούς. Τέλος, καλεί τον ΠΦΣ να προσέχει όταν μιλά για τις τιμές φαρμάκων στην Ελλάδα, αναφέροντας πως είναι «μύθος» ότι βρίσκονται στο 1/3 ή στο 1/4 της τιμής των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ υπονοεί πως οι φαρμακοποιοί παρεμποδίζουν τις εισαγωγές σε φτηνότερα φάρμακα.
ΣΦΕΕ: Οι θέσεις του για τις αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα
Παράλληλα ο ΣΦΕΕ καταθέτει τις δικές του θέσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων απαντώντας στις προτάσεις για αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Επισημαίνοντας ότι η προειδοποίηση για πιθανές ελλείψεις 6 μήνες πριν είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ανέφικτη, ο ΣΦΕΕ προτείνει:
- τη δημιουργία ενός εναρμονισμένου συστήματος πρόληψης της Ε.Ε. με βάση έναν κοινό ορισμό των ελλειπτικών φαρμάκων και τη δημιουργία ενός διαλειτουργικού ευρωπαϊκού συστήματος παρακολούθησης και ενημέρωσης
- τη χρήση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επαλήθευσης Φαρμάκων (EMVS) για την πρόληψη της έλλειψης φαρμάκων και την παρακολούθηση των προμηθειών των ΚΑΚ σε χονδρεμπόρους και φαρμακεία
- τη διαφάνεια και κατανόηση της εκάστοτε ζήτησης, μέσα από τη χρήση δεδομένων που προϋποθέτει τη συνεργασία με το ECDC προκειμένου να υπάρχει καλύτερη ορατότητα για ενδεχόμενες μελλοντικές ελλείψεις.