Νέες έρευνες τεκμηριώνουν ότι όσοι λαμβάνουν φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο Αlzheimer.
Αναλυτικότερα πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση PLOS αποκάλυψε ότι η αγωγή για την υπέρταση ήταν ωφέλιμη και για τον εγκέφαλο, άσχετα από το είδος των φαρμάκων. Ωστόσο εκείνοι που λάμβαναν βήτα αναστολείς είχαν λιγότερες μεταβολές στον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές εξέτασαν ηλικιωμένους άντρες και οι περισσότεροι εμφάνιζαν υπέρταση ή ακολουθούσαν σχετική αγωγή. Περίπου το 15% λάμβανε μόνο βήτα αναστολείς, ενώ ποσοστό 18% λάμβανε βήτα αναστολείς σε συνδυασμό με άλλο φάρμακο για την αρτηριακή πίεση. Όσοι λάμβαναν βήτα αναστολείς είχαν τις λιγότερες ανωμαλίες στον εγκέφαλο.
Εθελοντές που έλαβαν βήτα αναστολείς αποκλειστικά ή σε συνδυασμό με άλλο φάρμακο για την αρτηριακή πίεση είχαν επίσης σημαντικά λιγότερη συρρίκνωση εγκεφάλου (η συρρίκνωση προκαλείται στη νόσο Alzheimer και εξελίσσεται, καθώς η νόσος επιδεινώνεται).
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι βήτα αναστολείς προλαμβάνουν το Alzheimer σε ανθρώπους που δεν έχουν υπέρταση. ΄Ανθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τη νόσο. Η αγωγήγια την υψηλή αρτηριακή πίεση με βήτα αναστολείς μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer στο επίπεδο του κινδύνου που διατρέχουν άνθρωποι χωρίς υπέρταση.