Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Φάρμακα για την υπέρταση μειώνουν τον κίνδυνο νόσου Αlzheimer

2/2/2016 11:12:28 πμ
Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι η αντιϋπερτασική αγωγή είναι θετική για τον εγκέφαλο ανεξαρτήτως του είδους των φαρμάκων που παίρνει το άτομο.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Νέες έρευνες τεκμηριώνουν ότι όσοι λαμβάνουν φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν  τη νόσο Αlzheimer. 

Αναλυτικότερα πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση PLOS αποκάλυψε ότι η αγωγή για την υπέρταση ήταν ωφέλιμη και για τον εγκέφαλο, άσχετα από το είδος των φαρμάκων. Ωστόσο εκείνοι που λάμβαναν βήτα αναστολείς είχαν λιγότερες μεταβολές στον εγκέφαλο.


Οι ερευνητές εξέτασαν ηλικιωμένους άντρες και οι περισσότεροι εμφάνιζαν υπέρταση ή ακολουθούσαν σχετική αγωγή. Περίπου το 15% λάμβανε μόνο βήτα αναστολείς, ενώ ποσοστό 18% λάμβανε βήτα αναστολείς σε συνδυασμό με άλλο φάρμακο για την αρτηριακή πίεση. Όσοι λάμβαναν βήτα αναστολείς είχαν τις λιγότερες ανωμαλίες στον εγκέφαλο.


Εθελοντές που έλαβαν βήτα αναστολείς αποκλειστικά ή σε συνδυασμό με άλλο φάρμακο για την αρτηριακή πίεση είχαν επίσης σημαντικά λιγότερη συρρίκνωση εγκεφάλου (η συρρίκνωση προκαλείται στη νόσο Alzheimer και εξελίσσεται, καθώς η νόσος επιδεινώνεται).


Αυτό δεν σημαίνει ότι οι βήτα αναστολείς προλαμβάνουν το Alzheimer σε ανθρώπους που δεν έχουν υπέρταση. ΄Ανθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τη νόσο. Η αγωγήγια την υψηλή αρτηριακή πίεση με βήτα αναστολείς μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer στο επίπεδο του κινδύνου που διατρέχουν άνθρωποι χωρίς υπέρταση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics