Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Εξετάσεις χοληστερόλης: Δεν απαιτείται πλέον να προηγηθεί νηστεία

12/12/2016 12:42:36 μμ
Νέα ευρωπαϊκή οδηγία εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Δεν είναι απαραίτητη η πολύωρη νηστεία πριν από τη διενέργεια εξέτασης χοληστερόλης» είναι η νέα οδηγία που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης (European Atherosclerosis Society) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής (European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine).


Η νέα οδηγία προέκυψε μετά από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, η οποία έδειξε ότι δεν παρουσιάστηκαν κλινικά σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους συμμετέχοντες που γευμάτισαν και στους συμμετέχοντες που δεν γευμάτισαν πριν από την εξέταση για τον καθορισμό τιμών της χοληστερόλης [HDL, LDL, τριγλυκεριδίων, απολιποπρωτεΐνης Α1, απολιποπρωτεΐνης Β1 και λιποπρωτεΐνης (a)].


Ανάμεσα στους επιστήμονες που υπογράφουν τη μελέτη συγκαταλέγεται και η Ελληνίδα καρδιολόγος, διευθύντρια Καρδιολογικού Τομέα του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, κ. Γενοβέφα Κολοβού, υπεύθυνη Εξωτερικών Ιατρείων και Μονάδας LDL Αφαίρεσης.


Εξηγώντας τη σημασία της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας, η κ. Κολοβού ανέφερε πόσο θα βοηθήσει ασθενείς που ακολουθούν θεραπείες για την πρόληψη των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (την πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο), ώστε να προσέρχονται για την εντελώς απαραίτητη για εκείνους εξέταση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, πρωινή ή απογευματινή.

Επιπλέον, η νέα οδηγία θα οδηγήσει περισσότερα άτομα να κάνουν εξέταση χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών σχολικής ηλικίας, αφού δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία και τελικά περισσότεροι άνθρωποι θα λάβουν οδηγίες πρόληψης καρδιακών νοσημάτων, αν τις έχουν ανάγκη.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο 29 και 30 Ιουνίου 2024
Με στόχο την ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών στην Ε.Ε. σε θεραπείες






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics