Ένα νέο χάπι αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα στα ελληνικά φαρμακεία με στόχο να συμβάλλει αποτελεσματικότερα στη διακοπή της βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος. Πρόκειται για τη φαρμακευτική ουσία κυτισίνη που έχει χημική δομή παρεμφερή με αυτήν της νικοτίνης και είναι ένα φυσικό προϊόν. Όπως έγινε γνωστό σε ειδική εκδήλωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, δεν πρόκειται για χημική ουσία ενώ η τιμή του για μια μηνιαία θεραπεία δεν θα υπερβαίνει τα 50 ευρώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Παρασκευή Κατσαούνου.
Στην επιστημονική εκδήλωση επισημάνθηκε η ανάγκη αναζήτησης ιατρικής βοήθειας από τους καπνιστές που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα με τους περισσότερους χρήστες νικοτίνης που απευθύνονται στα ιατρεία διακοπής να βρίσκονται γύρω στα 50 τους χρόνια.
Κορυφαίοι παγκόσμιοι οργανισμοί ζητούν εκπαίδευση των φαρμακοποιών για παροχή βοήθειας στους καπνιστές
Κάλεσμα για την εμπλοκή περισσότερων φαρμακοποιών σε προγράμματα διακοπής καπνίσματος απευθύνουν η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) σε κοινή τους δήλωση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου. Οι δύο οργανισμοί παρουσιάζουν μια σειρά από τρόπους ώστε οι φαρμακευτικοί σύλλογοι να συνεργαστούν με τους αρμόδιους φορείς, π.χ. με την από κοινού ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών, την υποστήριξη εύρεσης πόρων, την εκπαίδευση φαρμακοποιών σε υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος και την προώθηση της ορθολογικής χρήσης των σχετικών φαρμάκων.
Με 1,25 δισ. καπνιστές παγκοσμίως, αν κάθε φαρμακείο εντοπίζει και συμβουλεύει έστω ένα άτομο να κόψει το κάπνισμα κάθε μέρα, θα μπορούσαμε να φτάσουμε τους 4 εκατ. καπνιστές σε μια μόνο ημέρα, περιγράφει ο Dr. Vinayak Prasad, επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος του Π.Ο.Υ.
Παράλληλα η FIP δημοσιεύει μια νέα έκθεση με τα συμπεράσματά της από μια βιβλιογραφική ανασκόπηση αλλά και μια δημοσκόπηση που έγινε σε 78 χώρες, αναδεικνύοντας το σημερινό τοπίο των σχετικών υπηρεσιών στα φαρμακεία. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι σε 51 χώρες (65%) προσφέρονται υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος από φαρμακοποιούς που καλύπτουν από την αρχική συμβουλευτική έως και τη συνταγογράφηση θεραπειών υποκατάστασης νικοτίνης και άλλα φάρμακα. Βρέθηκε επίσης ότι οι υπηρεσίες αυτές συσχετίστηκαν έντονα με βελτιωμένα αποτελέσματα για την υγεία, εξοικονόμηση χρημάτων και μειωμένο φόρτο σε άλλους χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο στις 35 από τις 51 χώρες (68%), οι φαρμακοποιοί δεν πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους, ενώ σε αυτές που έχει θεσπιστεί αμοιβή, αυτή προέρχεται είτε από τους ίδιους τους ασθενείς είτε από το κράτος είτε από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, ο ΠΦΣ έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις τόσο με την κυβέρνηση για την παροχή υπηρεσιών διακοπής καπνίσματος όσο και με εκπροσώπους των ελληνικών πανεπιστημίων για την εισαγωγή μαθημάτων φαρμακευτικής φροντίδας στα προγράμματα των Σχολών Φαρμακευτικής. Αυτά τα μαθήματα μάλιστα θα απευθύνονται σε φοιτητές αλλά και σε επαγγελματίες, για να παρέχουν την απαραίτητη πιστοποίηση.