Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Επόμενος σταθμός: «ΜΥΣΥΦΑ»

2/11/2015 10:39:17 πμ
Έως το Δεκέμβριο οι δανειστές θα ζητήσουν την απελευθέρωση της διάθεσής τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Πριν ακόμα λήξει το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για τον κλάδο των φαρμακοποιών, εφόσον ο Π.Φ.Σ. προχωράει σε αίτηση ακύρωσης της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (δείτε εδώ περισσότερα) έρχεται το επόμενο «κόκκινο πανί» που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι φαρμακοποιοί, τα ΜΥΣΥΦΑ.


 

Έως το Δεκέμβριο απαιτείται από τους δανειστές να απελευθερωθεί και η αγορά των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.), γιΆ αυτό και την Κυριακή 1/11 στο Mega ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έκανε την πρώτη νύξη για το θέμα.

Αν και τα ΜΥΣΥΦΑ είναι η επόμενη υποχρέωση της κυβέρνησης απέναντι στην Ευρώπη, ο υπουργός χαρακτήρισε το θέμα «ανοικτό» και διαπραγματεύσιμο, λέγοντας ότι το ζήτημα έχει και διαστάσεις Δημόσιας Υγείας, δεδομένου ότι ο κύριος όγκος των εν λόγω προϊόντων είναι κανονικά φάρμακα, τα οποία συνταγογραφούνται συχνά από γιατρούς, αλλά δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τόνισε λοιπόν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η απαιτούμενη εποπτεία φαρμακοποιού κατά τη διάθεσή τους.

Τα περιθώρια ελιγμών ωστόσο δεν είναι πολλά, παραδέχτηκε ο υπουργός καθώς –όπως είπε– «είμαστε ως χώρα αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε την κατεύθυνση που επιβάλλει κυρίως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), μέσω της περιβόητης εργαλειοθήκης».

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πάντως ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάθεση συνταγογραφούμενων φαρμάκων από καταστήματα, όπως τα σούπερ μάρκετ.

Παρέμβαση του Κ. Λουράντου

Παρεμβαίνοντας τηλεφωνικά, ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. Κωνσταντίνος Λουράντος σχολίασε πως μπορεί πλέον να λειτουργήσει φαρμακείο εντός σούπερ μάρκετ. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις –εξήγησε– θεσμοθέτησαν τη λειτουργία φαρμακείου σε χώρο ελάχιστων τετραγωνικών, διευκολύνοντας τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, δεν έχουν ανοίξει μέχρι σήμερα φαρμακεία στα σούπερ μάρκετ, επειδή υπήρχε το κώλυμα του ιδιοκτησιακού και του καθεστώτος απόκτησης άδειας, το οποίο λύθηκε με την πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση