Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Επιτρέπονται τα αντι-ιικά στην εγκυμοσύνη;

2/3/2017 1:03:54 μμ
Απαντήσεις από νέα έρευνα για συγκεκριμένα φάρμακα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ερευνητές από το Karolinska Institute στη Στοκχόλμη της Σουηδίας υποστηρίζουν ότι τα αντι-ιικά φάρμακα oseltamivir και zanamivir είναι ασφαλή για χρήση στην εγκυμοσύνη, καθώς δεν φαίνεται να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του εμβρύου. Τα εν λόγω αντι-ιικά ενδείκνυνται για την πρόληψη ή τη θεραπεία της γρίπης και έχουν υπάρξει αντικείμενο και προηγούμενων μελετών σε σχέση με την ασφάλειά τους κατά την κύηση με αντίστοιχα πορίσματα.


Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής την Dr. Sofie Graner επανεξέτασαν δεδομένα από 6.000 έγκυες (από την 22η εβδομάδα κύησης και μετά), οι οποίες είχαν λάβει τα συγκεκριμένα αντι-ιικά αντιγριπικά, συγκρίνοντας την έκβαση των κυήσεών τους με 700.000 έγκυες που δεν είχαν πάρει τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Όπως διαπίστωσαν, στα μωρά που γεννήθηκαν από την πρώτη ομάδα εγκύων δεν υπήρξαν αυξημένα ποσοστά επιπλοκών, όπως το χαμηλό βάρος γέννησης, η πρόωρη γέννηση, η θνησιγένεια και οι γενετικές ανωμαλίες.


Δεδομένου ότι οι έγκυες γυναίκες αποτελούν ομάδα πληθυσμού «υψηλού κινδύνου» για επιπλοκές από τη γρίπη, εκτός από το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο, οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστούν τη λήψη των δύο φαρμάκων από τις έγκυες με επιβεβαιωμένη ή πιθανή γρίπη, καθώς και από εκείνες που έρχονται σε στενή επαφή με ανθρώπους που παθαίνουν γρίπη.


Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ
Εξετάστηκε η πληρότητα και η συνοχή του σχεδίου αντιμετώπισης και η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics