Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Επιρρεπή σε καταχρήσεις τα παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους

11/10/2016 5:04:37 μμ
Ο θάνατος και το διαζύγιο αυξάνει τον κίνδυνο επιρρέπειας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια βρετανική έρευνα ισχυρίζεται πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για αγόρια και κορίτσια που έχουν βιώσει την απουσία των γονιών τους να είναι επιρρεπή σε αλκοόλ ή τσιγάρο.


Από προηγούμενες μελέτες ήδη γνωρίζουμε πως η απώλεια του γονιού αυξάνει τον κίνδυνο για αλκοόλ, κάπνισμα ή ναρκωτικά στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή. Η νέα αυτή μελέτη δείχνει πως ο κίνδυνος υπάρχει ακόμα και στην προεφηβεία.


Επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal ήταν η Ρεμπέκα Λέϊσι του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν ύστερα από ανάλυση 11.000 παιδιών ηλικίας 1 έως 11 ετών.


Ως γονική απώλεια, η ερευνητική ομάδα θεώρησε την απουσία ενός βιολογικού γονιού προτού το παιδί γίνει επτά ετών, δηλαδή που αφορούσε το 25% του δείγματος. Στην ηλικία των 11 ετών είχαν καπνίσει το 3,6% των αγοριών και το 1,9% των κοριτσιών, ενώ είχαν πιει αλκοόλ το 15% των αγοριών και το 11% των κοριτσιών.


Όσα παιδιά είχαν χάσει έναν από τους γονείς τους υπό τις παραπάνω συνθήκες σύμφωνα με την έρευνα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αρχίσουν το κάπνισμα σε σχέση με τα άλλα παιδιά που δεν βίωσαν γονική απώλεια. Επίσης είναι 46% πιο πιθανό να έχουν ξεκινήσει την κατανάλωση αλκοόλ.


Τα παιδιά που είχαν χάσει τον πατέρα ή τη μητέρα τους λόγω θανάτου, ήταν λιγότερο πιθανό να πίνουν αλκοόλ σε σχέση με τα παιδιά των οποίων οι γονείς είχαν χωρίσει. Όμως τα παιδιά που είχαν βιώσει την απώλεια λόγω θανάτου, είναι 12 φορές πιθανότερο να μεθάνε, όταν πίνουν, σε σχέση με παιδιά που έχουν βιώσει την απώλεια εξαιτίας διαζυγίου των γονιών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης και με συνεδρίες για τη διακοπή του καπνίσματος
Γράφει ο Δρ Ανδρέας Μελιδώνης, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού - Καρδιομεταβολικού Κέντρου, Metropolitan Hospital






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics