Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Έντονες αντιδράσεις από τη συμφωνία για τα φάρμακα

19/11/2015 11:09:14 πμ
Αναταραχή στο σύνολο της φαρμακευτικής αγοράς έχει φέρει η συμφωνία του υπουργείου Υγείας με την τρόικα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

 
Η συμφωνία του υπουργείου υγείας με τους δανειστές για τις νέες τιμές στα φάρμακα προκάλεσαν τσουνάμι αντιδράσεων τόσος στις ελληνικές όσο και στις πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Ακόμη και ο υπουργός υγείας δεν δίστασε χθες να παραδεχθεί την δυσαρέσκεια του για τη τελική συμφωνία με την τρόικα για τα φάρμακα.

Από την άλλη οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις ( ΠΕΦ) αντιδρούν στη σταδιακή κατάργηση της προστασίας των φθηνών γενοσήμων και "off – patent” φαρμάκων και προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Στο ίδιο πλαίσιο κυμαίνονται και οι εταιρείες μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας ''για την υπό ψήφιση θεσμική επιβολή μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback) στα νοσοκομεία από το 2016 έως το 2018''.
 
 Πάντως και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός εμφανίζεται δυσαρεστημένος από τη συμφωνία καταλογίζοντας την ευθύνη στους δανειστές:
"Υπάρχουν πιέσεις των δανειστών για μείωση των τιμών των off - patent και των γενόσημων φαρμάκων, αλλά αυτό δεν οδηγεί πουθενά”, παραδέχτηκε ο Ανδρέας Ξανθός μιλώντας την Τετάρτη στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών.


Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, τα μέτρα οδηγούν σε μείωση της δημόσιας δαπάνης και αύξηση της συμμετοχής των ασθενών.
Πρόκειται – είπε – για ένα κλίμα υγειονομικής φτώχειας και οικονομικά αδύναμοι άνθρωποι αποκλείονται από τις απαραίτητες υπηρεσίες φαρμακευτικής κάλυψης.

Ο κ. Ξανθός δεσμεύτηκε, πάντως, ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ήδη έχει συγκροτηθεί μία επιτροπή για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της και τη διείσδυσή της στις ξένες αγορές.

ΠΕΦ



Το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) εμφανίζεται διατεθειμένο να προσφύγει κατά των μέτρων στο ΣτΕ, εκτιμώντας τα εξής:

Η απαίτηση των δανειστών για μείωση των τιμών των ελληνικών φαρμάκων από το όριο των 7,8 ευρώ στο 1 ευρώ, στην πράξη, θα σημάνει την προφανή αδυναμία παραγωγής τους.

Αυτά θα αντικατασταθούν από εισαγόμενα φάρμακα τα οποία στοιχίζουν από 20 έως 50 ευρώ. Αυτά τα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα προστατεύουν στην ουσία τα λεγόμενα 'προαπαιτούμενα' των δανειστών”.

Clawback νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης


Σε επιστολή που απέστειλαν τα μέλη του ΣΦΕΕ προς τον υπουργό υγείας επισημαίνουν ότι:" με έκπληξή μας βλέπουμε μια στρεβλή πρακτική, αυτή του clawback, αντί να γίνεται προσπάθεια να καταργηθεί, να μεταφέρεται και σε έναν ακόμη τομέα, αυτόν της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας. Η χαλάρωση γύρω από τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ με την εφαρμογή του μηχανισμού clawback αντί να καταργηθεί με ουσιαστικούς μηχανισμούς ελέγχου του όγκου και διαρθρωτικές αλλαγές, μεταφέρεται τώρα και στο νοσοκομειακό περιβάλλον". Και συνεχίζουν: "Αντί δηλαδή να ζητάτε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να διαχειριστούν με ισορροπία και σύνεση τους προϋπολογισμούς τους και αντί να θεσπίσετε κλινικές οδηγίες που διέπουν τη νοσοκομειακή λειτουργία για εξοικονόμηση πόρων, παρέχεται η χαλάρωση που εξασφαλίζει το μέτρο του clawback όσον αφορά την κατανάλωση φαρμάκων ενδονοσοκομειακά, αφού δεν έχει κανένα κόστος για αυτούς.

Δε νοούνται τόσο μεγάλες αλλαγές για το σύστημα υγείας να γίνονται αιφνιδιαστικά και ερήμην και χωρίς καμία υποτυπώδη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, πόσο δε μάλλον όταν αυτοί καλούνται να επωμιστούν με την οικονομική επιβάρυνση της «άλλοτε» κρατικής πρόνοιας και σε αυτό το κομμάτι της περίθαλψης. Γίνεται κατανοητό πως μια τέτοια πρακτική αποτελεί αντικίνητρο για οποιαδήποτε πρωτοβουλία ανάπτυξης και οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας.
Ως ύστατη προσπάθεια, ζητάμε την άμεση αναβολή της θέσπισης του μέτρου και τον καθορισμό επίσημης συνάντησης μαζί σας άμεσα και πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, ώστε να σας εκθέσουμε το μέγεθος των προβλημάτων και να συνδιαμορφώσουμε το σχετικό νομοσχέδιο και τις διευκρινιστικές" καταλήγουν τα μέλη του ΣΦΕΕ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με διαβήτη τύπου 2
Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η πρόσβαση στην καινοτομία






Σχετικά άρθρα

Σταματά η διαφήμιση φαρμάκων απευθείας στους καταναλωτές στις ΗΠΑ;
Ο Ρόμπερτ Κέννεντυ Jr έχει εκφράσει ξεκάθαρα αυτήν την πρόθεσή του
Α. Γεωργιάδης: Σε πλήρως λειτουργική χρήση ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς από τον Ιανουάριο του ’26
Μειώθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ οι δαπάνες των νοσοκομειακών φαρμάκων το 2024
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Εντός του 2025 η ένταξη των CGM στο Σύστημα Αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με διαβήτη τύπου 2