Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης «Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2021», από τα μέσα του 2021 βρίσκεται σε εξέλιξη και μια νέα και κλιμακούμενη κρίση στον τομέα της ενέργειας, με απότομη αύξηση του κόστους συνολικά, τη στιγμή που τα περισσότερα κράτη δεν έχουν προλάβει να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Περαιτέρω πιέσεις στα υγειονομικά συστήματα δημιουργεί η γήρανση του πληθυσμού, καθώς ενώ σήμερα οι άνω των 65 ετών αγγίζουν το 22,9% του συνολικού πληθυσμού, το 2060 το ποσό αυτό θα ανέλθει στο 33,5%. Στην Ελλάδα η συνολική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη διαμορφώθηκε στα €4,0 δισ. το 2021 (εκ των οποίων μόλις τα €2,0 δισ. αποτελούν δημόσια χρηματοδότηση).
Με τη συνεισφορά των ασθενών (συμμετοχή) να παραμένει περίπου σταθερή και σίγουρα όχι μειούμενη, το βάρος έχει μετατοπιστεί στο φαρμακευτικό κλάδο, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback & rebates) που καταβάλλει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φαρμακευτική βιομηχανία συνεχίζει να καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών σε φάρμακα, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών, διαθέτοντας τελικά δωρεάν 1 στα 2 φάρμακα (50%).
Γίνεται όμως σαφές ότι η αυξανόμενη ανάγκη για υγειονομική περίθαλψη, απαιτεί και μεγαλύτερη δημόσια χρηματοδότηση σε δαπάνες υγείας και φαρμακευτική κάλυψη, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα να μην μπορεί να θεωρηθεί ως βιώσιμη λύση, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ΙΟΒΕ και ΣΦΕΕ, που παρουσίασαν τη σχετική έκθεση.