Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ένα ρομπότ βοηθάει παιδιά με αυτισμό

10/5/2018 2:23:18 μμ
Τα παιδιά εμφανίζουν πρόοδο στις κοινωνικές τους δεξιότητες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, ένα ρομπότ μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με αυτισμό να επικοινωνήσουν καλύτερα με τους ανθρώπους γύρω τους. Αυτό προκύπτει από ολλανδική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας για την Έρευνα του Αυτισμού, στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.


Σύμφωνα με την Αλίσια Χαλαντέι, επιστημονική επικεφαλής του Επιστημονικού Ιδρύματος Αυτισμού, μικρά παιδιά με αυτισμό που υποβλήθηκαν σε συμπεριφορική θεραπεία με τη βοήθεια του ρομπότ Ναου (με ύψος περίπου 60 εκατοστών) εμφάνισαν μεγαλύτερη πρόοδο ως προς τις κοινωνικές τους δεξιότητες, συγκριτικά με εκείνα που δεν ήρθαν σε επαφή με το ρομπότ.


Τα παιδιά με αυτισμό συχνά εμφανίζουν κοινωνικά ελλείμματα, αποφεύγουν την οπτική επαφή και έχουν δυσκολίες στο να ανταποκριθούν σε άλλα στοιχεία κοινωνικής επικοινωνίας, όπως ένα χαμόγελο ή μια γκριμάτσα. Το ουσιαστικότερο ωστόσο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην αλληλεπίδραση με το περιβάλλον τους είναι ότι δεν μπορούν να εκφραστούν.


Στο πλαίσιο της μελέτης λοιπόν οι ερευνητές αξιολόγησαν αν η βασική θεραπεία ανταπόκρισης (μια μορφή συμπεριφορικής ανάλυσης που χρησιμοποιεί το παιχνίδι για να αυξήσει την επιθυμία του παιδιού να μάθει τη σωστή κοινωνική συμπεριφορά) συνδυαστικά με την παρουσία του Ναου θα προκαλέσει μεγαλύτερη εντύπωση στα παιδιά.


Ο Νάου, που περπατάει, μιλάει και χορεύει, βοήθησε τα παιδιά με αυτισμό να πάρουν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες με στόχο τη βελτίωση των εκφράσεων του προσώπου και τη διατήρηση της κατάλληλης οπτικής επαφής. Μάλιστα, όταν το παιδί ανταποκρινόταν σωστά το ρομπότ το επιβράβευε με χειραψία τύπου «κόλλα πέντε».


«Τα παιδιά γενικά λατρεύουν το παιχνίδι με τα ρομπότ και προηγούμενη έρευνα μας είχε δείξει ότι ειδικά τα παιδιά με αυτισμό ανταποκρίνονται στα ρομπότ», πρόσθεσε η 'Αιρις Σμεκενς, υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Radboud της Ολλανδίας. Εξήγησε ότι ενώ ο άνθρωπος μπορεί να προκαλεί φόβο στο παιδί με αυτισμό μέσα από κινήσεις που κάνει ή συμπεριφορές που εκδηλώνει, τα ρομπότ φαίνεται να λειτουργούν πιο καθησυχαστικά για τα παιδιά αυτά.


Στις συνεδρίες που διήρκεσαν 20 εβδομάδες, οι θεραπευτές έλεγχαν το Ναου μέσα από εννέα διαφορετικά σενάρια, στα οποία καλούνταν να συμμετάσχει με στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων των παιδιών, ως προς μια δραστηριότητα, να ζητήσουν βοήθεια ή να κάνουν ερωτήσεις. Οι ερευνητές θα δοκιμάσουν το νέο θεραπευτικό μοντέλο σε ευρύτερο σκέλος και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Οργανισμός επισημαίνει την ανάγκη για διαφάνεια
Για την ουσιαστική και στοχευμένη κάλυψη της ανάγκης για εταιρική επικοινωνία






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics