Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ένα ακόμη βήμα προς την παρασκευή «καθολικού» εμβολίου γρίπης

17/6/2015 9:41:01 πμ
Ένα νέο είδος εμβολίου γρίπης που θα πυροδοτεί τα κυττάρα Τ θα μπορεί να προστατεύει από πολλά στελέχη το ιού...
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Σχεδόν το 50% του γενικού πληθυσμού διαθέτει φυσικές άμυνες που προλαμβάνουν τη λοίμωξη από τον ιό της γρίπης, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.


Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου εξέτασαν 1.414 ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι σε αρκετούς από αυτούς τα κύτταρα Τ του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται σε τμήματα του ιού που είναι κοινά στα περισσότερα γνωστά στελέχη γρίπης. Βάσει της διαπίστωσης αυτής, οι ερευνητές ευελπιστούν πως θα είναι δυνατό να παρασκευαστεί ένα «καθολικό» εμβόλιο ενάντια στη γρίπη.

Ωστόσο, ιολόγοι προειδοποιούν ότι ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται με τρόπο μοναδικό. Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει αντισώματα, ώστε να αντιμετωπίσει τη γρίπη ή ως αντίδραση σε ένα εμβόλιο. Τα αντισώματα αυτά προσκολλώνται στην επιφάνεια του παθογόνου μικροοργανισμού. Όμως ο ιός της γρίπης μεταβάλλεται συνεχώς, καθιστώντας τα αντισώματα άχρηστα. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται καινούργιο εμβόλιο ενάντια στη γρίπη σε ετήσια βάση.

Από την άλλη, τα κύτταρα Τ του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται σε «κρυμμένα» τμήματα του ιού, τμήματα τα οποία δεν μεταβάλλονται με μεγάλη συχνότητα. Αυτό σημαίνει ότι η έκθεση σε ένα στέλεχος του ιού της γρίπης καλλιεργεί τη μελλοντική αντίσταση του οργανισμού απέναντι σε πολλαπλά στελέχη.


Οι εξετάσεις που πραγματοποίησαν οι ερευνητές στους συμμετέχοντες, οι οποίοι σημειωτέον δεν είχαν εμβολιαστεί, σε διάστημα τεσσάρων ετών υπέδειξαν ότι το 43% εξ αυτών είχαν φυσική προστασία ενάντια σε εποχιακές ή πανδημικές μορφές της γρίπης. Ωστόσο, τα εμβόλια που χορηγούνται στον ενήλικο πληθυσμό δεν πυροδοτούν την παραγωγή κυττάρων Τ, άρα χρειάζεται πιθανώς ένα νέο είδος εμβολίου ενάντια στη γρίπη.


Ο καθηγητής 'Αντριου Χέιγουορντ από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου δήλωσε στο BBC News πως η παρασκευή ενός εμβολίου που θα προωθεί την παραγωγή κυττάρων Τ θα παρέχει πιθανώς προστασία ενάντια σε ποικίλα στελέχη του ιού της γρίπης, γι' αυτό και θα αποτελεί «καθολικό» εμβόλιο.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εταιρεία συνεχίζει να πρωτοπορεί και να ηγείται στον τομέα της






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics