Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΕΜΑ: Στο μικροσκόπιο όλα τα φάρμακα που περιέχουν μετφορμίνη

2/2/2016 9:50:00 πμ
Η επανεξέταση ξεκίνησε κατόπιν αιτήσεως της Ολλανδίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Στο ''μικροσκόπιο'' του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) βρίσκονται όλα τα φάρμακα με βασικό συστατικό τη μετφορμίνη (metformin), που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Η επανεξέταση των φαρμάκων που περιέχουν μετφορμίνη ξεκίνησε κατόπιν αιτήσεως της Ολλανδίας, σύμφωνα με το άρθρο 31 της οδηγίας 2001/83/EC. Και αυτό γιατί η αξιολόγηση έδειξε ότι οι συνταγογραφικές πληροφορίες για τα φάρμακα που περιέχουν μετφορμίνη ποικίλλουν μεταξύ των χωρών και των προϊόντων όσον αφορά στις συμβουλές για την χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς με μειωμένη νεφρική λειτουργία. γιατί

Να σημειωθεί εδώ ότι η μετφορμίνη μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή που ονομάζεται γαλακτική οξέωση, η οποία προκύπτει όταν το γαλακτικό οξύ, ένα φυσικό παραπροϊόν του οργανισμού, συσσωρεύεται στο αίμα γρηγορότερα από ότι μπορεί να αποβληθεί.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν μετφορμίνη και έχουν σημαντική μείωση της νεφρικής τους λειτουργίας βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης γαλακτικής οξέωσης, επειδή τα νεφρά τους δεν είναι σε θέση να αποβάλλουν αρκετό γαλακτικό οξύ. Έτσι, σήμερα οι συνταγογραφικές πληροφορίες δηλώνουν ότι η μετφορμίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε αυτούς τους ασθενείς.

Επιπλέον, οι συστάσεις στις συνταγογραφικές πληροφορίες είναι συχνά αντιφατικές σε σχέση με τις κλινικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη θεραπεία του διαβήτη.
 
Μετά από αυτή την εξέλιξη ο ΕΜΑ θα επανεξετάσει τα δεδομένα σχετικά με τα διάφορα φάρμακα που περιέχουν μετφορμίνη και πώς θα πρέπει να διαμορφωθούν οι συνταγογραφικές πληροφορίες για τα φάρμακα αυτά, και θα εκφέρει γνώμη σχετικά με τις άδειες κυκλοφορίας των φαρμάκων αυτών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.




Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics