Με τη συμμετοχή στελεχών της φαρμακευτικής αγοράς και ευρύτερα από το χώρο της Υγείας στην Ελλάδα να ξεπερνά κάθε προσδοκία, ολοκληρώθηκε η 1η Εκπαιδευτική Ημερίδα Market Access for non-Market Access, με τίτλο: «Το φάρμακο από το εργαστήριο στον ασθενή», που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α.).
Στην ημερίδα μίλησαν δεκάδες στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας σε μια πλούσια θεματολογία που αφορούσε τις προκλήσεις τις προοπτικές και το μέλλον του φαρμάκου στην Ελλάδα αλλά και τις εγκριτικές διαδικασίες, την τιμολόγηση και τις κλινικές έρευνες και πώς αυτές εντάσσονται στην καθημερινή πρακτική. Μια από τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες αφορούσε την Τιμολόγηση & Κανάλια Διανομής, όπου -όπως αναφέρθηκε- η απάντηση στην ερώτηση: «Πόσες τιμές έχει ένα φάρμακο;» είναι από τις δυσκολότερες εξισώσεις που καλούνται να καταγράψουν, να προσεγγίσουν και να προβλέψουν τόσο οι φαρμακευτικές εταιρείες όσο και αρχές υγείας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι τιμές ενός φαρμάκου κυμαίνονται από μερικές δεκάδες αλλά σε blockbuster φάρμακα φτάνουν τις αρκετές εκατοντάδες. Ο ακριβής αριθμός εξαρτάται από τα κράτη που έχει τιμολογηθεί, αλλά τα διαφορετικά επίπεδα τιμών που έχουν οριστεί σε κάθε κράτος. Η άσκηση γίνεται δυσκολότερη, εντάσσοντας τη διάσταση του χρόνου στην εξίσωση των εκτιμήσεων, καθώς οι τιμές μεταβάλλονται συνεχώς, δημιουργώντας ένα ντόμινο μεταβολών που επηρεάζει τις τιμές σε ολόκληρο το κόσμο.
Μιλώντας για την «Τιμολόγηση σε Ελλάδα και Ευρώπη – Το πλαίσιο της ανατιμολόγησης» και τα «Επίπεδα Τιμών και Κανάλια Εφοδιαστικής Αλυσίδας», οι Ισίδωρος Κουγιουμτζόγλου, Head of Market Access, ΒΙΑΝΕΞ, Γ.Γ. ΕΛ.Ε.Μ.Α., και Κωνσταντίνος Κοτσίφης, Reporting Manager Financial Analyst DEMO S.A., προσέγγισαν τα επίπεδα τιμών στην Ελλάδα, τις μεταβλητές από τις οποίες επηρεάζονται και πώς μπορούμε να αποκτήσουμε μια σχετική προβλεψιμότητα, στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.