Πρώτη στη λίστα με τις 10 πιο ακριβοπληρωμένες τηλεοπτικές καμπάνιες έρχεται η AbbVie που διέθεσε 45,4 εκατ. δολάρια σε τέσσερα σποτ για το adalimumab, δύο για τις ενδείξεις της αρθρίτιδας και της ψωρίασης και δύο για την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο Crohn.
Ακολουθεί η Pfizer με τρία σποτ για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και το σχετικό φάρμακο που κόστισαν 27,6 εκατ. δολάρια, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνουν τα 6 σποτ για τη θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα και το άσθμα των Regeneron και Sanofi, με 23,4 εκατ. δολάρια.
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η σχετικά νέα στην τηλεόραση Novo Nordisk που επένδυσε στις GLP-1 θεραπείες της για το διαβήτη: διέθεσε 21,9 εκατ. δολάρια για ένα σποτ με θέμα το σκεύασμα με σεμαγλουτίδη και 21,3 εκατ. δολάρια για δύο σποτ με θέμα άλλο φάρμακο με την ίδια ουσία.
Το μάρκετινγκ των φαρμακευτικών εταιρειών επενδύει συστηματικά στα "stories"!
Πέρα από την πολλά υποσχόμενη προβολή στην τηλεόραση, τα Τμήματα Μάρκετινγκ των φαρμακευτικών εταιρειών στρέφονται και σε πιο μοντέρνους τρόπους προώθησης των προϊόντων τους και συγκεκριμένα στα stories του Facebook και του Instagram.
Συγκεκριμένα, το δεύτερο εξάμηνο του 2020, οκτώ εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Novartis, AstraZeneca και Merck,τοποθέτησαν διαφημίσεις -είτε προϊοντικές είτε όχι- σε stories, δηλαδή στα βίντεο 10-30 δευτερολέπτων που εμφανίζονται στο επάνω μέρος της αρχικής σελίδας και δίνουν τη δυνατότητα επίσκεψης σε άλλο ιστότοπο για περισσότερες πληροφορίες μέσω του «swipeup».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Facebook και το Instagram είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες πλατφόρμες μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τις διαφημιστικές καταχωρήσεις φαρμακευτικών προϊόντων να αυξάνονται κατά 65% από τον Ιούνιο του 2020. Ωστόσο άλλα ψηφιακά κανάλια εξακολουθούν να κρατούν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, με τις διαφημίσεις στην Google να κυριαρχούν.