Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


«Εφιάλτης» ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2013

24/1/2013
Περιορισμένη στο 0,4% του ΑΕΠ η κρατική χρηματοδότηση του Οργανισμού.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Σε εξαιρετικά δεινή οικονομική θέση θα βρεθεί ο ΕΟΠΥΥ και το 2013, καθώς ο προϋπολογισμός που καταρτίζεται από το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θα είναι κοντά στα 7 δις, με την κρατική χρηματοδότηση να είναι περιορισμένη στο 0,4% του ΑΕΠ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» και του δημοσιογράφου Γιώργου Μουσγά, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2013 θα διαμορφωθεί κοντά στα 7 δισ. ευρώ, κονδύλι που υπολείπεται και απ' τα 7,6 δισ. ευρώ που αρχικά είχαν προϋπολογιστεί για το 2012, με βάση τους προϋπολογισμούς των κλάδων Υγείας ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΤΥΔΚΥ (Ταμείο Υγείας υπαλλήλων στους δήμους και τις κοινότητες). Μετά το Μάη του 2012 εντάχτηκαν στον ΕΟΠΥΥ τα ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΑ. Τελικά, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ με τις αλλεπάλληλες περικοπές διαμορφώθηκε σε 4,6 δισ. για το 2012, με αποτέλεσμα τα τεράστια χρέη του προς τους παρόχους Υγείας.

 

Κι ενώ οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ αυξάνονται, η κρατική επιχορήγηση σχεδιάζεται κοντά στα 800 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το 0,4% του ΑΕΠ - εφόσον το ΑΕΠ διαμορφωθεί σε 183 δισ. ευρώ για το 2013. Δηλαδή, η κρατική επιχορήγηση θα καλύψει μόλις το 11% του προϋπολογισμού.

 

Ο ΕΟΠΥΥ καθρέφτης της οικονομικής κρίσης

 

Με βάση το ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί νέο τεράστιο έλλειμμα για το 2013 καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται να είναι οι εισφορές Υγείας των Ταμείων που εντάχτηκαν στον Οργανισμό. Οι αρχικές προβλέψεις ήταν το 80% των εσόδων του Οργανισμού να είναι απ' τις εισφορές των κλάδων Υγείας. Όμως, λόγω της ύφεσης και της ανεργίας το πρώτο εξάμηνο του 2012 προκλήθηκε έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΠΑΔ και ο ΟΓΑ ενώ έπρεπε να αποδώσουν στον ΕΟΠΥΥ 300,6 εκατ. για το Δεκέμβρη του 2012 απέδωσαν μόλις 128 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ήταν μειωμένες κατά 57,5%!

 

Τα Ταμεία αναγκάζονται να χρησιμοποιούν κονδύλια απ' τους κλάδους Υγείας για τον κλάδο σύνταξης, κάτω από το βάρος των τεράστιων χρεών κράτους και εργοδοσίας, της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, της ανεπαρκούς κρατικής χρηματοδότησης, του «κουρέματος» των αποθεματικών, της μείωσης των μισθών, συνολικά της πολιτικής που τα αφήνει χωρίς πόρους.

 

Με δεδομένο ότι οι μηνιαίες εισφορές Υγείας προϋπολογίζονται κοντά σε αυτές του Δεκέμβρη του 2012, ακόμα και αν αποδοθούν όλες στον ΕΟΠΥΥ θα φτάσουν στα 3,6 δισ. ευρώ.

 

Η κυβέρνηση προσδοκά επίσης περίπου 250 εκατ. ευρώ απ' την περίφημη επιστροφή (rebate) των φαρμακοβιομηχανιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η οριστικοποίηση των μεγεθών του προϋπολογισμού θα γίνει σε νέα σύσκεψη στις 11 Φλεβάρη 2013.

 

Πηγή: ygeia360.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

ΠΕΦΝΙ: Δύο αναντικατάστατα φάρμακα σε έλλειψη από τον Μάιο
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος