Οι έφηβοι που έχουν υιοθετήσει τη χορτοφαγική διατροφή δεν πρέπει να περιορίζονται στα μπέργκερ λαχανικών και στην πίτσα με τυρί, προειδοποιεί η Επαγγελματική Ένωση Ιατρών Παίδων και Εφήβων της Γερμανίας (BVKJ).
«Οι έφηβοι που τρέφονται αποκλειστικά χορτοφαγικά πρέπει να επιλέγουν το φαγητό τους με ιδιαίτερη προσοχή», δηλώνει ο εκπρόσωπος της BVKJ Ούλριχ Φέγκελερ, και υπογραμμίζει ότι τα ημερήσια ποσοστά λήψης σιδήρου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυξημένα.
Οι έφηβοι πρέπει να είναι σίγουροι ότι η διατροφή τους περιλαμβάνει ικανοποιητικές ποσότητες πρωτεΐνης, ψευδαργύρου, ιωδίου και ασβεστίου καθώς επίσης και βιταμίνες D, Β2 και Β12.
Ο σίδηρος παρέχεται στο οργανισμό από τροφές όπως είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα παντζάρια, το κάρδαμο, τα ψάρια, τα αυγά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Ο οργανισμός απορροφά τον σίδηρο καλύτερα όταν στο φαγητό περιέχεται και βιταμίνη C για παράδειγμα από πράσινες πιπεριές, κουνουπίδια, μπρόκολα και χυμό πορτοκαλιού.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ