Οι κλινικές μελέτες αποτελούν βασικό μοχλό της επιστημονικής και κοινωνικής προόδου και μια ιδιαίτερα σημαντική επένδυση, με εξαιρετικά υψηλή προστιθέμενη αξία για την πραγματική οικονομία της χώρας. Αυτά τόνισε ο κ. Διονύσιος Φιλιώτης, πρόεδρος του Φόρουμ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ)σε συνάντηση που είχε με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας κ. Θάνο Δημόπουλο.
Οι εκπρόσωποι του ΕΒΕΑ εξήγησαν στον υπουργό κ. Δημόπουλο ότι η Ελλάδα, όσον αφορά τον αριθμό των κλινικών ερευνών που διεξάγονται στη χώρα, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και διεθνώς και ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν τα κίνητρα για τη διαδικασία έγκρισης μιας μελέτης και για την απορρόφηση της σχετικής επένδυσης.
Ο κ. Φιλιώτης σημείωσε ότι «με κάθε νέα κλινική έρευνα "εισάγονται" στην Ελλάδα περίπου 250.000 ευρώ, ποσό σημαντικά μεγάλο, για τις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Και αν λάβουμε υπόψη μας τους κατάλληλους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι για κάθε νέα έρευνα προκαλείται αύξηση του ΑΕΠ περίπου κατά 500.000 ευρώ.»
Η ανάγκη για την επικαιροποίηση της σχετικής με τη διεξαγωγή των κλινικών μελετών υπουργικής απόφασης είναι συνεπώς υπαρκτή και μεγάλη, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη συζήτηση. Οφείλουμε λοιπόν να εναρμονιστούμε με το κοινοτικό δίκαιο, μειώνοντας τα γραφειοκρατικά προσκόμματα και ακολουθώντας αυστηρά τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.
Ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο θα εξασφαλίσει την ταχεία πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες, θα συμβάλλει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και παράλληλα θα ενισχύσει την εθνική οικονομία με την εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό.