Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Δικογραφία για παράνομα συμπληρώματα διατροφής στο διαδίκτυο

16/10/2018 9:34:16 πμ
Εντοπίστηκαν οι διαχειριστές των παράνομων ιστοσελίδων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Παράνομα προϊόντα αδυνατίσματος διαφήμιζαν και προωθούσαν, μέσω διαδικτύου, τρία άτομα, δύο αλλοδαποί και ένας Έλληνας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, δικογραφία τακτικής διαδικασίας για απάτη και νοθεία τροφίμων. Η δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.


Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχετικά με την ύπαρξη ιστοσελίδων, οι οποίες διαφήμιζαν και προωθούσαν με απατηλό τρόπο παράνομα προϊόντα αδυνατίσματος. Οι δράστες, μέσω 4 ιστοσελίδων, διαφήμιζαν και προωθούσαν προϊόντα αδυνατίσματος, με την παρουσίαση ψευδών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους, με σκοπό τον παράνομο πλουτισμό τους. Από τη διαδικτυακή έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διαπιστώθηκε πως τα επίμαχα προϊόντα αδυνατίσματος, πέρα από τη διαφήμιση και προώθησή τους μέσω των συγκεκριμένων ιστοσελίδων, διατίθεντο προς πώληση και σε 6 ακόμη ιστοσελίδες, οι οποίες παρείχαν τη δυνατότητα στους επισκέπτες τους να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία και στη συνέχεια να παραλάβουν τα προϊόντα με αντικαταβολή.


Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι σε μία ιστοσελίδα γινόταν παραπλανητική χρήση των σημάτων - λογοτύπων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, προκειμένου να πειστούν οι καταναλωτές για την υποτιθέμενη γνησιότητα του προϊόντος. Έπειτα από αλληλογραφία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, προέκυψε ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχουν γνωστοποιηθεί στον Οργανισμό και πως η διάθεσή τους είναι παράνομη, καθώς είναι αγνώστου προέλευσης και σύνθεσης. Έτσι, είναι δυνητικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, ενώ επισημαίνεται ότι για ένα από αυτά, έχουν εκδοθεί και σχετικές ανακοινώσεις από τον Ε.Ο.Φ, με τις οποίες γνωστοποιείται στους καταναλωτές να μην προχωρούν στην αγορά του.


Σημειώνεται, επίσης, ότι στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, καθώς και με εταιρείες παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας και διαδικτύου, ενώ ακολούθησε διαδικτυακή έρευνα των ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων με αποτέλεσμα την ταυτοποίηση των στοιχείων τριών ατόμων ως διαχειριστών, κατά περίπτωση, των συγκεκριμένων ιστοσελίδων. Για δύο από τις υπόλοιπες ιστοσελίδες διαπιστώθηκε πως έχουν κατοχυρωθεί μέσω εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες ανώνυμης κατοχύρωσης ονομάτων χώρου του διαδικτύου, με έδρα χώρες του εξωτερικού. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημέρωσε τις αρμόδιες Αρχές των εμπλεκόμενων χωρών τόσο για την παροχή στοιχείων και πληροφοριών όσο και για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες.


Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους καταναλωτές σχετικά με τα εξής:

  • Η διακίνηση και πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου, απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας μας.
  • Η διαδικτυακή αγορά φαρμάκων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.
  • Σημαντικό ποσοστό των φαρμάκων που πωλούνται μέσω διαδικτύου είναι πλαστά, νοθευμένα, αγνώστου προέλευσης, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας και πολύ συχνά επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών.
  • Ένα φάρμακο ή σκεύασμα είναι ασφαλές, μόνο όταν έχει παραχθεί και ελεγχθεί ποιοτικά, σύμφωνα με τους κανόνες που επιτηρούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, και μόνο όταν διατίθεται μέσω της νόμιμης αλυσίδας διακίνησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση η χρήση του μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Σχετική ενημέρωση για τους κινδύνους από τη διαδικτυακή αγορά φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής υπάρχει και στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) στο σύνδεσμο: https://www.eof.gr.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με δύο καταστήματα σε στρατηγικά εμπορικά σημεία
Σύμφωνα με νέα έρευνα της MRB






Σχετικά άρθρα

ΕΟΦ: Νέα λίστα ελλειπτικών φαρμάκων
Και ενημέρωση για παράνομα σκευάσματα στο διαδίκτυο
ΕΜΑ: Συστάσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων των ραδιοφαρμάκων
Ενθαρρύνεται η παραγωγή εντός Ε.Ε. που είναι περιορισμένη
ΕΟΠΥΥ: Τρία νέα σκευάσματα στον κατάλογο των ΦΥΚ
Και οδηγίες προς τα φαρμακεία για την ορθή υποβολή ηλεκτρονικών τιμολογίων
8 κορυφαίοι ιατρικοί οργανισμοί καταγγέλλουν το clawback  στην Ελλάδα
Διότι οδηγεί τους γιατρούς σε οικονομική και επιστημονική καταστροφή