Από την εφημερίδα «Τα Νέα» (29/7/2011):
"Τεράστια μείωση στις δαπάνες για τα φάρμακα πέτυχε το Δημόσιο: χθες πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά διεθνής δημοπρασία για προμήθεια τεσσάρων φαρμάκων, με την οποία το υπουργείο Υγείας πέτυχε κατά 79,8% μειωμένη τιμή από τη χαμηλότερη που είχαν προσφέρει εταιρείες στην Ελλάδα.
Στην πρώτη διεθνή «δημοπρασία» προμήθειας νοσοκομειακού φαρμάκου (μειοδοτικός διαγωνισμός) που έγινε χθες συμμετείχαν 14 εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες έδωσαν τιμές για τρεις δραστικές ουσίες: τη σιπροφλοξασίνη (κινολόνη), ένα αντιβιοτικό νεώτερης γενιάς, την κλοπιδογρέλη, ένα αντιαιμοπεταλιακό επίσης νεώτερης γενιάς και την ομεπραζόλη για το στομάχι (έλκος, οισοφαγική παλινδρόμιση) σε δισκία και ενέσιμη μορφή. Συνολικά δημοπρατήθηκαν τέσσερις κατηγορίες δραστικών ουσιών.
- Η τιμή εκκίνησης που είχε θέσει το υπουργείο για την προμήθεια συγκεκριμένης ποσότητας του πρώτου φαρμάκου, της σιπροφλοξασίνης, ήταν 1,4 εκατ. ευρώ, η χαμηλότερη που του είχε προτείνει εταιρεία που δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Όταν η δημοπράτηση ολοκληρώθηκε, το υπουργείο συμφώνησε για την προμήθεια στα 222.000 ευρώ, εξοικονομώντας 1,168 εκατ. ευρώ δηλαδή πέτυχε «έκπτωση» 83,5%.
- Η τιμή για το δεύτερο φάρμακο, την κλοπιδογρέλη, ήταν 51.680 ευρώ και έκλεισε στις 26.000 ευρώ, εξοικονομώντας έτσι για το Εθνικό Σύστημα Υγείας 25.680 ευρώ.
- Για το τρίτο φάρμακο, την ομεπραζόλη σε μορφή κάψουλας, το υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να διαθέσει 88.000 ευρώ. Τελικά προμηθεύτηκε την αναγκαία ποσότητα με 38.000 ευρώ, βάζοντας στην άκρη 50.000 ευρώ.
- Το τέταρτο φάρμακο, η ομεπραζόλη σε ενέσιμη μορφή, θα το προμηθευόταν το ελληνικό κράτος με 600.000 ευρώ και τελικά συμφωνήθηκε στα 165.000, δηλαδή μόνο για τη συγκεκριμένη παρτίδα εξοικονομήθηκαν 435.000 ευρώ.
Έτσι, από το ποσό των 2.139.680 ευρώ που θα έδινε το υπουργείο για τη συγκεκριμένη προμήθεια πέτυχε έκπτωση 79,8% και έδωσε μόλις 431.222 ευρώ!
Σύμφωνα με το πλάνο του υπουργείου, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να δημοπρατηθούν ακόμη 42 δραστικές ουσίες (φάρμακα) με αρχικό προϋπολογισμό τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ παράγοντες του χώρου εκτιμούν ότι από αυτόν τον προϋπολογισμό θα χρειαστεί το ελληνικό κράτος να δαπανήσει λιγότερα από 60 εκατ. ευρώ, εάν ακολουθηθεί η ιδία διαδικασία.
Το υπουργείο εκτιμά ότι με τους διεθνείς διαγωνισμούς, οι οποίοι συν τω χρόνω θα αντικαταστήσουν τους «εγχώριους» για την προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων, θα εξοικονομήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα, από τις αρχές του 2012 όσα φάρμακα δεν καλύπτονται από πατέντα θα τεθούν στη διεθνή ηλεκτρονική δημοπρασία. «Το 16% των φαρμάκων που χορηγούνται σήμερα στα νοσοκομεία είναι γενόσημα, δηλαδή τα φάρμακα που έχουν αντίγραφα επειδή έχει λήξη η πατέντα τους. Στόχος μας είναι το 50%», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος”.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ (Π.Ε.Φ)