Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


CHMP: Θετική γνωμοδότηση για μεγαλύτερη δόση ραλτεγκραβίρης

2/6/2017 12:40:32 μμ
Το σκεύασμα θα αξιολογηθεί τώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η εταιρεία Merck, γνωστή ως MSD εκτός Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά, ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) γνωμοδότησε θετικά για την έγκριση της ραλτεγκραβίρης σε δισκία επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο των 600mg, σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊκά φαρμακευτικά προϊόντα, για τη θεραπεία της λοίμωξης HIV-1 σε ενήλικες και παιδιά (σωματικού βάρους τουλάχιστον 40 κιλών).


Η συνιστώμενη δοσολογία είναι 1200mg (δύο δισκία των 600mg) μία φορά την ημέρα για ασθενείς που δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία κατά το παρελθόν ή για ασθενείς που είναι ιολογικά κατεσταλμένοι με ένα αρχικό σχήμα ραλτεγκραβίρης των 400mg δύο φορές ημερησίως.


Η θετική γνωμοδότηση της επιτροπής CHMP βασίστηκε σε ευρήματα της Φάσης 3 πολυκεντρικής, διπλά-τυφλής, τυχαιοποιημένης μελέτης ONCEMRK, κατά την οποία η δόση 1200mg 1 φορά/ημέρα σε συνδυασμό με emtricitabine + tenofovir disoproxil fumarate συγκρίθηκε με τη δόση των 400mg δύο φορές την ημέρα και τον ίδιο συνδυασμό. Στην έρευνα, η δόση των 1200mg ραλτεγκραβίρης έδειξε συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια μετά από θεραπεία 48 εβδομάδων σε διαφορετικούς πληθυσμούς ασθενών.


Η σύσταση της CHMP πρόκειται τώρα να αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση σχετικά με την έγκριση αναμένεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Το σκεύασμα χορηγούμενο μια φορά ημερησίως είναι επί του παρόντος υπό εξέταση στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον FDA.

Η ραλτεγκραβίρη: μηχανισμός δράσης, αλληλεπιδράσεις και παρενέργειες

Η ραλτεγκραβίρη λειτουργεί αναστέλλοντας την εισαγωγή του DNA του ιού HIV-1 στο ανθρώπινο DNA με το ένζυμο ιντεγκράση και έχει καταδείξει ταχεία αντι-ιική δράση. Η αναστολή της ιντεγκράσης περιορίζει την ικανότητα του ιού να αναδιπλασιάζεται και να μολύνει νέα κύτταρα.


Έχουν αναφερθεί σοβαρές, εν δυνάμει απειλητικές για τη ζωή και θανατηφόρες δερματικές αντιδράσεις, όπως το σύνδρομο Stevens-Johnson, αντιδράσεις υπερευαισθησίας και τοξική επιδερμική νεκρόλυση. Μπορεί να επέλθει σύνδρομο ανοσολογικής επανενεργοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης αυτοάνοσων διαταραχών με διαφορετικό χρόνο έναρξης, πράγμα που μπορεί να απαιτήσει περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπεία.

Οι πιο συχνά αναφερθείσες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν μειωμένη όρεξη, μη φυσιολογικά όνειρα, αϋπνία, εφιάλτες, μη φυσιολογική συμπεριφορά, κατάθλιψη, ζάλη, κεφαλαλγία, ψυχοκινητική υπεδραστηριότητα, ίλιγγος, διάταση κοιλίας, κοιλιακό άλγος, διάρροια, μετεωρισμός, ναυτία, έμετος, δυσπεψία, εξάνθημα, αίσθημα αδυναμίας, κόπωση, πυρεξία, αυξημένη αμινοτρανσφεράση της αλανίνης, ατυπικά λεμφοκύτταρα, αυξημένη ασπαρτική αμινοτρανσφεράση, αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων αίματος, αυξημένη λιπάση και αυξημένη παγκρεατική αμυλάση αίματος.


Οι δυνητικές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας: η συγχορήγηση ραλτεγκραβίρης με ισχυρούς επαγωγείς της γλυκουρονοσυλοτρανσφεράσης της διφωσφορικής ουριδίνης (UGT) 1A1 μπορεί να προκαλέσουν μειωμένες συγκεντρώσεις ραλτεγκραβίρης πλάσματος, ενώ με αναστολείς της UGT1A1 μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα ραλτεγκραβίρης πλάσματος. Η συγχορήγηση ή σταδιακή χορήγηση αντιόξινων του αργιλίου ή/και του μαγνησίου και της ραλτεγκραβίρης δεν ενδείκνυται.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πλέον καλύπτεται το 98% των υπαλλήλων της παγκοσμίως
Θα εξεταστούν από το Επιστημονικό Συμβούλιο Εγκρίσεων






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics