Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Βρετανοί ασθενείς από άσθμα λαμβάνουν λάθος φάρμακα

18/6/2015 11:23:02 πμ
Συμβουλέψτε τους ασθενείς-πελάτες σας για το σωστό συνδυασμό εισπνεόμενων φαρμάκων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ο σύλλογος ασθενών Asthma UK, μεγάλος μη κερδοσκοπικός οργανισμός της Μεγάλης Βρετανίας, εξέδωσε ανακοίνωση για τους κινδύνους που υπάρχουν από τη λανθασμένη χρήση των φαρμάκων για το άσθμα, ενημερώνοντας ασθενείς και επιστήμονες υγείας.

Στην ανακοίνωση αποκαλύπτεται ότι είναι χιλιάδες οι ασθενείς που πάσχουν από άσθμα, οι οποίοι δεν λαμβάνουν σωστά τα φάρμακά τους και μάλιστα δεν αντιλαμβάνονται ότι το άσθμα τους είναι ανεξέλεγκτο, ενώ σε πολλούς ασθενείς χορηγούνται λάθος εισπνεόμενα φάρμακα.


Όπως συστήνουν λοιπόν οι Βρετανοί, οι πάσχοντες από άσθμα πρέπει να λαμβάνουν ένα μακράς διαρκείας εισπνεόμενο ανακουφιστικό φάρμακο αλλά και ένα ρυθμιστικό στεροειδές φάρμακο.

Τα ανακουφιστικά φάρμακα είναι αυτά που λαμβάνονται όταν κάποιος έχει έντονα συμπτώματα ή κρίση άσθματος, ενώ τα ρυθμιστικά αυτά που λαμβάνονται για να σταματήσει η φλεγμονή των αεραγωγών και να αποτραπεί η εμφάνιση συμπτωμάτων και κρίσεων. Όταν επομένως χρησιμοποιεί ένας ασθενής μόνο ανακουφιστικά φάρμακα, καταπραΰνει μεν τα συμπτώματά του αλλά δεν κάνει τίποτα για να μειώσει τη φλεγμονή στους αεραγωγούς του και να θέσει υπό έλεγχο το άσθμα του.


Όποιος ασθενής χρησιμοποιεί 12 ή περισσότερα φιαλίδια από βραχείας δράσης ανακουφιστικά φάρμακα το χρόνο, θα πρέπει να συμβουλευθεί τον γιατρό του διότι αυτό σημαίνει ότι δεν έχει καλά ρυθμισμένο άσθμα και χρειάζεται επαναξιολόγηση της αγωγής του. Το ίδιο ισχύει και για όσους χρησιμοποιούν τα ανακουφιστικά φάρμακά τους πάνω από 3 φορές την εβδομάδα και έχουν καιρό να επισκεφθούν το γιατρό τους.


Ο οργανισμός Asthma UK βασίζει τις συστάσεις του στην ανάλυση στοιχείων από σχεδόν 100.000 ασθενείς, που έδειξε ότι οι 5.000 από αυτούς είχαν χρησιμοποιήσει πάνω από 12 φιαλίδια ανακουφιστικών φαρμάκων στη διάρκεια ενός έτους και οι 400 χρησιμοποιούσαν ανακουφιστικά φάρμακα δίχως εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή (δηλαδή χωρίς να παίρνουν ταυτοχρόνως και ρυθμιστικά φάρμακα).


Η Βρετανία είναι μία από τις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα, εισαγωγών στα νοσοκομεία και θανάτων από άσθμα στον κόσμο.

Πληροφορίες από εδώ ygeia.tanea.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics