Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αυξήθηκε η τιμή της προγεστερόνης 1000 φορές πάνω!

6/3/2017 10:26:19 πμ
Ο «πατέρας της αυχενικής διαφάνειας», Κ. Νικολαΐδης, χαρακτηρίζει τις εταιρείες «τρομοκράτες»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Τρομοκράτες» είναι οι εταιρείες που αύξησαν -εξωφρενικά- την τιμή της προγεστερόνης, φαρμάκου που προφυλάσσει από τον πρόωρο τοκετό, κατά τον Κύπριο καθηγητή Εμβρυϊκής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο King's College του Λονδίνου και επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κυπριανό Νικολαΐδη, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο «πατέρας της αυχενικής διαφάνειας» (εξέταση που γίνεται αυστηρά κατά την 11-13η εβδομάδα της κύησης και ανιχνεύει το σύνδρομο Down στο έμβρυο).


Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό / Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Νικολαΐδης εξηγεί ότι η προληπτική χορήγηση προγεστερόνης σε γυναίκες με βραχύ τράχηλο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού κατά 40%: «Η προγεστερόνη είναι μια φτηνή και ασφαλής ουσία. Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα μελετών που έδειχναν τα οφέλη της, οι εταιρείες που έκαναν τις μελέτες στην Αμερική, ανέβασαν την τιμή από 1 ή 2 δολάρια που ήταν σε πάνω από τα 1.000 δολάρια! Αυτές οι εταιρείες είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες. Παγκοσμίως πεθαίνουν τόσα πολλά μωρά λόγω προωρότητας. Η Αμερική που είναι η πιο ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο, έχει πολύ υψηλό ποσοστό πρόωρων τοκετών διότι, λόγω του συστήματος υγείας που έχει, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν έχει καθόλου πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες. Και μόλις βρίσκεται μία μέθοδος που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, βάζουν ποσά υπερβολικά και αυτοί οι οποίοι είναι σε μεγαλύτερη ανάγκη για θεραπεία δεν έχουν πρόσβαση. Αυτό ισχύει στην Αμερική. Στην Αγγλία δεν ισχύει γιατί υπάρχει εθνικό σύστημα υγείας».


Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον καθηγητή, «κάθε χρόνο έχουμε 15 εκατομμύρια πρόωρους τοκετούς σε όλο τον κόσμο και από τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα, το ένα εκατομμύριο πεθαίνει». Η προωρότητα βάζει σε μεγάλο κίνδυνο θανάτου το μωρό και από εκεί και πέρα εξαρτάται πόσο αναπτυγμένη είναι η χώρα για να μπορέσει να επιβιώσει ή όχι ένα μωρό που γεννήθηκε πρόωρα. Από εκείνα που επιβιώνουν, ένα μεγάλο ποσοστό έχουν νοητικά και άλλα προβλήματα. «Γι' αυτό ο μεγαλύτερος πόλεμος πρέπει να κηρυχθεί ενάντια στην προωρότητα!» υποστηρίζει ο καθηγητής.


Απαντώντας στο ερώτημα πώς μπορούν να ανιχνευτούν οι γυναίκες που κινδυνεύουν να γεννήσουν πρόωρα και πώς μπορεί να προληφθεί ο πρόωρος τοκετός ο κ. Νικολαΐδης λέει: «Δυστυχώς μέχρι τώρα, ο μόνος τρόπος με τον οποίο προσπαθούσαν να εντοπίσουν τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό ήταν να ρωτήσουν αν οι γυναίκες είχαν πρόωρο τοκετό σε προηγούμενη εγκυμοσύνη. Με αυτό τον τρόπο όμως μπορούσε να εντοπιστεί μόνο 15% αυτών που κινδυνεύουν να γεννήσουν πρόωρα, γιατί 85% των πρόωρων τοκετών θα είναι σε νέες γυναίκες και σε νέες εγκυμοσύνες. Γι' αυτό πιστεύω ότι πρέπει όλες οι γυναίκες να κάνουν μέτρηση του τραχήλου της μήτρας στην 20ή εβδομάδα της εγκυμοσύνης», εξέταση που διαρκεί δύο λεπτά και γίνεται κατά το υπερηχογράφημα ανατομίας που κάνουν όλες οι γυναίκες κατά την 20ή εβδομάδα της κύησης για να δουν πώς εξελίσσεται το έμβρυο.

Προεκλαμψία και ασπιρίνη

Μια άλλη βασική αιτία της περιγεννητικής θνησιμότητας είναι η προεκλαμψία. Όπως εξηγεί ο κ. Νικολαΐδης: «Στην προεκλαμψία η τροφοδοσία του πλακούντα είναι ελλιπής με αποτέλεσμα το έμβρυο να παίρνει λιγότερες τροφές και αίμα από τη μητέρα. Αυτά τα έμβρυα πολλές φορές πεθαίνουν ή γεννιούνται λιποβαρή. Όσον αφορά την πρόληψη, μελέτες έδειξαν ότι η χορήγηση ασπιρίνης στις γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο για προεκλαμψία, είναι αποτελεσματική. Μόλις τελειώσαμε μια μελέτη στο πλαίσιο της οποίας εξετάσαμε 27.000 γυναίκες. Σε αυτές οι οποίες ήταν υψηλού κινδύνου για προεκλαμψία, όταν τους δίνουμε ασπιρίνη 150mg κάθε βράδυ, από την 12η μέχρι την 36η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, ελαττώνουμε τον κίνδυνο για σοβαρού βαθμού προεκλαμψία πριν τις 34 βδομάδες, πάνω από 80%».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά από απειλές του κλάδου για μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις
Για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μελών του






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics