Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Αυξήθηκαν οι θάνατοι στην Ελλάδα τα χρόνια των μνημονίων

10/9/2018 11:24:11 πμ
Θύματα της κακής πρόσβασης στα φάρμακα οι Έλληνες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε μελέτη που δημοσίευσε το Lancet (Public Health 2018) και δημοσιεύει το iatropedia.gr φαίνονται καθαρά οι επιπτώσεις της κρίσης στη χώρα μας, η οποία αναγκάστηκε να μειώσει τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη τόσο δραματικά ώστε να πληγούν οι ασθενέστεροι πολίτες.


Η θνησιμότητα αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες το διάστημα μετά το 2010 ως και το 2016. Από 944 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού το 2000, έφτασε στους 998 θανάτους το 2010 και στους 1175 θανάτους το 2016. Ο ρυθμός αύξησης των θανάτων στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα (2,72%) αυξήθηκε σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, δηλαδή 2000-2010 που ήταν στο 0,55% στην Ελλάδα!


Οι αιτίες για τους θανάτους που αυξήθηκαν αφορούν κατά κύριο λόγο στο δημόσιο σύστημα υγείας, αναφέρει ξεκάθαρα η μελέτη.


'Aλλοι συγκεκριμένοι παράγοντες είναι ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (δηλαδή η υπερβαρότητα και η παχυσαρκία), το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ που μάλιστα σχετίζονται κυρίως με τους θανάτους των εφήβων και των νέων ανθρώπων μέχρι 49 ετών. Να σημειώσουμε ότι άλλες μελέτες συνδέουν την κακή διατροφή, το αλκοόλ και το κάπνισμα με τα χαμηλά εισοδήματα και το άγχος που προκαλεί η ανεργία και η ανέχεια.

Δαπάνες υγείας

Οι συνολικές δαπάνες υγείας στην Ελλάδα αυξάνονταν σταθερά μεταξύ των ετών 2000-2008 ενώ από το 2009 και μετά που η χώρα εισήλθε στην οικονομική κρίση παρουσίασαν σταθερή πτώση σε βαθμό που έφτασαν σε επίπεδα 2000. Κι αν λάβουμε υπόψη τις νέες θεραπείες (φάρμακα και άλλες) και την αύξηση του αντικειμενικού τους κόστους, καταλαβαίνουμε ότι ο μέσος Έλληνας δεν έχει πρόσβαση σε νέες θεραπείες.


Όπως αναφέρει η μελέτη, οι Έλληνες πεθαίνουν συχνότερα από νεοπλάσματα, κίρρωση ήπατος, νευρολογικές διαταραχές, νεφροπάθειες και καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς δεν έχουν πια απρόσκοπτη πρόσβαση σε θεραπείες αιχμής.

Ο ΣΦΕΕ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου

Πάγιες θέσεις και προτάσεις του ΣΦΕΕ τα τελευταία χρόνια είναι να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας σε φάρμακα. Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία, το clawback θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ την ώρα που η συνολική συνεισφορά της φαρμακοβιομηχανίας φτάνει τα 1,2 δις ευρώ! Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο όγκος των συνταγών συνεχώς αυξάνει με το νούμερο αυτό να φτάνει μηνιαίως στη χώρα μας τα 6,5 εκατ.! Χρειάζεται λοιπόν επανεκτίμηση της κατάστασης κυρίως για να μην πεθαίνουν άνθρωποι και δευτερευόντως για να υπάρχει στη χώρα ένα δίκαιο, προβλέψιμο επιχειρηματικό τοπίο που μπορεί να την βοηθήσει μακροπρόθεσμα.


ΠΗΓΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα






Σχετικά άρθρα

Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών