Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Απόστολος Βαλτάς: «Θα παλέψουμε ακόμα και για τη μία συνταγή που περικόπηκε»

31/10/2022 9:24:22 μμ
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ υποστηρίζει στο f.daily ότι το ποσοστό των περικοπών είναι αμελητέο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η διοίκηση του ΠΦΣ ενημερώνει τον κλάδο ότι ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση των συνταγών Ιουνίου και επί τη ευκαιρία δίνει στοιχεία για τις περικοπές συνταγών. Όπως αναφέρει: «Σε σύνολο περίπου 30.000 υποβολών, οι περικοπές αφορούσαν τελικά 350 υποβολές (για φαρμακευτικό και διοικητικό έλεγχο). Το ποσοστό των περικοπών σε υποβολές αξίας 185.000.000 ευρώ ανέρχεται μετά τις αναγωγές, σε 0,06% του ανωτέρου ποσού, πολύ χαμηλότερο δηλαδή από αυτό που υπήρχε ως περικοπή κατά τις διαδικασίες του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου, που κυμαίνονταν περίπου στο 0,50%».

Ο ΠΦΣ έχει παρέμβει ήδη για τις 3-4 περιπτώσεις περικοπών συνταγών με σιρόπια, χάπια και αναπνευστικές αμπούλες που οφείλονται στον «υπέρμετρο ζήλο ορισμένων ελεγκτών», καθώς υπάρχουν σχετικοί κόφτες στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται και σε «απαράδεκτες», όπως τις χαρακτηρίζει, περιπτώσεις που αυτός «ο υπέρμετρος ζήλος ισοδυναμεί με μεγάλες περικοπές λόγω αναγωγής», δίνοντας το παράδειγμα συνταγής με 2 εμβάλλαγια οφθαλμικών σταγόνων που περικόπηκε το ένα. Τέλος, σημειώνεται ότι επίκειται συνάντηση με τον ΕΟΠΥΥ για να συζητήσει όλα τα παραπάνω θέματα.

Σχολιάζοντας το θέμα στο f.daily ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς δήλωσε:
«Το ποσοστό των περικοπών σε σχέση με τις κατατεθειμένες υποβολές είναι πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο των περικοπών του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου και βαίνει μειούμενο ανά μήνα. Για εμάς όμως ακόμα και μία περικοπή συναδέλφου μας προβληματίζει και πρέπει να βρούμε λύση. Το αναχρονιστικό Προεδρικό Διάταγμα 121/2008 θα πρέπει να καταργηθεί ή να αναθεωρηθεί, καθόσον οι υποχρεώσεις των γιατρών και των φαρμακοποιών είναι διαφορετικές και οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν αντίστοιχα. Θα πρέπει επιτέλους να προσδιοριστεί ότι ο γιατρός είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη συνταγογράφηση και ο φαρμακοποιός για την ορθή εκτέλεση της συνταγής».

Φ.Σ. Θεσσαλονίκης: Θα επιληφθεί συνολικά για τις άδικες περικοπές συνταγών των μελών του

Ο Φ.Σ. Θεσσαλονίκης θα αναλάβει να επικοινωνήσει με την κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ για τις άδικες περικοπές συνταγών που έχουν γίνει στα μέλη του και αφορούν λάθη στη δοσολογία φαρμάκων (κάψουλες και χάπια), για τα οποία δεν ευθύνονται οι φαρμακοποιοί, βάσει αυτών που ισχύουν από τον Ιούνιο 2022. Στο πλαίσιο αυτό καλεί τα μέλη του με τέτοιου είδους περικοπή να αποστείλουν στο email erotiseis@fsth.gr τον αριθμό υποβολής, τον ΑΦΜ του φαρμακείου και το pdf της περικοπής. «Ως πρωτοβάθμιο όργανο διοίκησης, ο ΦΣΘ δρα υπεύθυνα και αποτελεσματικά απέναντι σε οτιδήποτε αντιμάχεται της προάσπισης των συμφερόντων των μελών του», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αφορά τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών σκευασμάτων
Στη μνήμη του Σωτήρη Καραγεωργίου






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ