Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Απαράδεκτος ο στόχος για 1,91 δισ. - Απαραίτητος ο φαρμακοποιός της διπλανής πόρτας

9/4/2014 10:22:13 πμ
Τι ειπώθηκε στο συνέδριο Hellas Pharm 2014
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των φαρμακοποιών στο φετινό Hellas Pharm 2014, που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, στις 5 και 6 Απριλίου 2014, στο Helexpo στο Μαρούσι.

Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου «κόλαφος» για τη λειτουργία και το μέλλον του φαρμακείου της γειτονιάς, του απομακρυσμένου νησιού και του απομονωμένου χωριού, λειτούργησαν παράλληλα, και τις δύο μέρες, τρεις συνεδριακές αίθουσες με πλούσιο πρόγραμμα.


Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.) Κωνσταντίνος Λουράντος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο στρογγυλό τραπέζι που "άνοιξε" τις εργασίες του συνεδρίου, τόνισε: "Είμαστε αναγκαίοι για τον κόσμο, για την περίθαλψη, όπως είναι και ο γιατρός και ο νοσηλευτής. Ο κόσμος βρίσκει στο φαρμακείο την ανθρωπιά και όχι την ψυχρότητα των σούπερ μάρκετ". Συμπλήρωσε δε χαρακτηριστικά: "Να δούμε τι θα κάνουν όταν κλείσει ένα φαρμακείο σε ένα νησάκι ή ένα κορφοβούνι. Τότε, ας έρθουν να μας βρουν για να μας ζητήσουν συγγνώμη! Αυτό το μήνυμα πρέπει να επικοινωνήσουμε στους πολίτες. Όλοι μαζί! Ενωμένοι!".

 


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Κώστας Φρουζής είπε μεταξύ άλλων στο ίδιο στρογγυλό τραπέζι: "Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο: Πρέπει να αποφασίσουμε τώρα εάν επιθυμούμε να έχουμε ένα κράτος το οποίο να βρίσκεται κοντά στον άνθρωπο, τον άνεργο, τον ασφαλισμένο και τον ανασφάλιστο. Απαιτούνται δομικές μεταρρυθμίσεις σε όλο το χώρο της Υγείας. Στο 85% του χώρου της Υγείας οι δαπάνες καλά κρατούν! Όλα γίνονται, με μια λογιστική βλακεία, για το φάρμακο και τη φαρμακευτική περίθαλψη, δηλαδή για το 15% του συνόλου των δημοσίων δαπανών Υγείας...".


Την πρόταση για τη δημιουργία Φαρμακευτικού Επιμελητηρίου στη χώρα μας επανέλαβε για άλλη μία φορά ο εντεταλμένος σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) Βασίλης Πενταφράγκας, κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας και συμπλήρωσε: "Ο φαρμακευτικός κλάδος υπήρξε υπό στόχευση σε όλες τις φάσεις και τώρα είμαστε μάρτυρες της άλωσής του! Είναι παροιμιώδης η ανευθυνότητα όλων όσοι ασκούν πολιτική. Είναι απαράδεκτος ο στόχος για 1,91 δισ. ευρώ δημόσια φαρμακευτική δαπάνη για το 2014! Δεν καταλαβαίνουν πού έχει φθάσει η χώρα μας! Είναι τραγικό! Είναι πρόβλημα δημοσίας υγείας και θα το βρούμε σύντομα μπροστά μας!".


"Δεν μπορεί φάρμακα να πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ, δεν είναι εμπορεύματα", δήλωσε μεταξύ άλλων με έμφαση ο Α' αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) Γιάννης Μπασκόζος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, και προειδοποίησε ότι έρχεται λίαν συντόμως νέο "χτύπημα" για τους φαρμακοποιούς, η περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους του κλάδου! Ο Γιάννης Μπασκόζος, υπό τα παρατεταμένα χειροκροτήματα του ακροατηρίου, αναρωτήθηκε επίσης: "Ποιος υπολόγισε το 1,91 δισ. ευρώ για τη δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το 2014; Με ποια κριτήρια; Με ποια ανθρωπιά; Κανείς! ?λλα, μόνον λογιστικά είναι τα κριτήρια της συγκυβέρνησης και της τρόικας. Και αυτό το 1,91 δισ. ευρώ θέλουν να πάει όλο στα χέρια ολίγων! Αυτός είναι ο σκοπός των ρυθμίσεων του νέου πολυνόμου για τα φαρμακεία και τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ)".

 


Ξεχωριστή στιγμή του συνεδρίου αποτέλεσε η παρουσία του γενικού γραμματέα της Pharmaceutical Group of the European Union (PGEU) κ.John Chave, σε συζήτηση με θέμα: «Διεθνείς εξελίξεις: η επαναρρύθμιση της φαρμακευτικής αγοράς». Ο κ. Chave παρουσίασε το συνολικό σχέδιο «φιλελευθεροποίησης» των φαρμακείων στην Ευρώπη και τις σχετικές ενέργειες που έχουν κάνει οι μεγάλες αλυσίδες, ενώ επισήμανε το γεγονός ότι όπου εφαρμόστηκε αυτή η λεγόμενη φιλελευθεροποίηση, η δημόσια υγεία του πληθυσμού επλήγη. Τόνισε δε ότι ήδη σε χώρες που υπέστησαν πρώτες αυτά τα πειράματα, υπάρχει σαφής στροφή στο ατομικό φαρμακείο ως μονάδα πρωτοβάθμιας φαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς ο φαρμακοποιός εγγυάται την εγκυρότητα της επιστημονικής συμβουλής και αποτελεί τον επιστήμονα υγείας της διπλανής πόρτας.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για 2η χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
51 από αυτά συμμετείχαν σε Summer Camp που οργάνωσε ο Όμιλος






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση