Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Απάντηση του ΕΟΠΥΥ στο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας

30/4/2013 8:37:24 πμ
"Σε καιρούς ιδιαιτέρως δύσκολους οικονομικά, ζητήματα που αφορούν στην υγεία των Ελλήνων πολιτών δημιουργούν δικαιολογημένα εντυπώσεις και αίσθημα ανασφάλειας"
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ακολουθεί δελτίο τύπου του ΕΟΠΥΥ, με το οποίο απαντά στο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας σχετικά με τα έξοδα του Οργανισμού. Διαβάστε το σχετικό άρθρο εδώ.

"ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μαρούσι, 29 Απριλίου 2013
page1image1800
ΘΕΜΑ : «Δημοσίευμα της 27ηςΑπριλίου 2013 για τον ΕΟΠΥΥ»

Σε απάντηση δημοσιεύματος της έγκριτης εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» της 27/4/13 με τίτλο «Πάρτι σπατάλης με την υγεία των ασφαλισμένων» έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:

Βασικός γνώμονας λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι η διασφάλιση της υγείας των ασφαλισμένων του και η αιτιολόγηση ακόμα και του 1 ευρώ που θα ξοδευτούν από τον Οργανισμό. ?λλωστε ο λόγος δημιουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως Εθνικός Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας στους Έλληνες πολίτες ήταν ο εξορθολογισμός των δαπανών υγείας και η αποφυγή φαινομένων σπατάλης και διαφθοράς. Σημειώνεται δε ότι οι προϋπολογισμοί των 8 φορέων που έχουν μεταφερθεί στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για το έτος 2011 ξεπερνούσαν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ακόμα και με την τελευταία τροποποίηση για το έτος 2012 έφτασε στα 6,7 δισ. ευρώ.

Κατ'  αρχήν, αναφέρουμε ότι κάθε προϋπολογισμός αποτελεί πρόβλεψη και όχι δαπάνη. Επιπλέον, ο προϋπολογισμός του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν αποτελεί «επτασφράγιστο μυστικό», δεδομένου ότι η απόφαση έγκρισής του αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και ο καθένας έχει πρόσβαση στα στοιχεία αυτά, η δε ανάλυσή του τίθεται στη διάθεση οποιουδήποτε το ζητήσει έχοντας έννομο ενδιαφέρον.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα σημεία που σημειώνονται στο δημοσίευμα σχετικά με τα μεγέθη των ποσών που αφορούν δαπάνες μισθωμάτων, αποζημίωση μελών συλλογικών οργάνων, δαπάνες υπερωριών κ.ά.

Επίσης, σχετικά με τις δαπάνες για τα μισθώματα κτηρίων, ο Οργανισμός -όπως γνωρίζετε- «κληρονόμησε» δεκάδες μισθωμένα ακίνητα από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στα οποία στεγάζονται σήμερα οι υγειονομικές μονάδες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όπως επίσης κληρονόμησε Υπηρεσίες Διοικητικές και Υγειονομικές των φορέων που εντάχθηκαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κατά τη διάρκεια του έτους 2012. Ωστόσο, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες για την εξοικονόμηση πόρων από λειτουργικές δαπάνες.

Επιπλέον, πραγματικά μας εντυπωσιάζει το γεγονός να θεωρείτε ότι ο Οργανισμός έχει 1300 υπαλλήλους, διότι ο αριθμός των υπαλλήλων Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ξεπερνά τις 11.000 (σύμφωνα με τα στοιχεία 31/3/2013) και αναφερόμαστε στο ιατρικό – υγειονομικό – διοικητικό προσωπικό, στους οποίους δύνανται να καταβάλλονται έως 20 ώρες υπερωριών μηνιαίως, που κατά μέσο όρο δεν ξεπερνά το ωρομίσθιό τους τα 7,00 ευρώ ακαθάριστα. Καταβάλλονται δε, μετά την έγκριση χορήγησής τους από τον αρμόδιο Υπουργό.

Σχετικά τώρα με την «αποζημίωση μελών για συμμετοχή σε συμβούλια», σας γνωρίζουμε ότι η αποζημίωση των μελών του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ανέρχεται μετά την τελευταία μείωσή του σε 160,00€ μηνιαίως για τα μέλη και 120,00€ μηνιαίως για τη γραμματέα ακαθάριστα και καταβάλλεται για τέσσερις συνεδριάσεις το μήνα για όσους μετέχουν και στις 4 συνεδριάσεις. Στον Πρόεδρο και τους δύο Αντιπροέδρους που μετέχουν στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. η αποζημίωσή τους είναι 0€.

Θεωρώντας σκόπιμο να μην προβούμε σε περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων που αναφέρονται στο δημοσίευμα, θα σημειώσουμε μόνο ότι ο Οργανισμός δεν έχει προβεί σε διαγωνισμούς προμήθειας επίπλων υπέρογκων ποσών, πέραν ενός και μοναδικού πρόχειρου διαγωνισμού ποσού 60.000€, ο οποίος μάλιστα διενεργήθηκε από Φορέα Κοινωνικής ασφάλισης που μεταφέρθηκε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.  και για την κάλυψη των πρωταρχικών αναγκών με την έναρξη της λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ενώ οι υπάλληλοι που μεταφέρθηκαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κατά το μεγαλύτερο μέρος μετέφεραν τόσο τον γραφειακό τους εξοπλισμό (γραφεία, καρέκλες κ.ά.) όσο και τον ηλεκτρονικό (Η/Υ κ.ά.). Επίσης δε παραχωρήθηκε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. γραφειακός εξοπλισμός από ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι στη διάθεση οποιουδήποτε. Ωστόσο, θεωρούμε χρέος μας να μην αφήνουμε οποιαδήποτε υπόνοια για θέματα σπατάλης χρημάτων των ασφαλισμένων μας, ακόμα και αν γίνονται καλοπροαίρετα, διότι σε καιρούς ιδιαιτέρως δύσκολους οικονομικά, ζητήματα που αφορούν στην υγεία των Ελλήνων πολιτών δημιουργούν δικαιολογημένα εντυπώσεις και αίσθημα ανασφάλειας."

Από Γραφείο Τύπου Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών
Αφορά τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών σκευασμάτων






Σχετικά άρθρα

ΠΕΦΝΙ: Δύο αναντικατάστατα φάρμακα σε έλλειψη από τον Μάιο
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος