O Δημήτρης Σουλιώτης υπεύθυνος του κοινωνικού ιατρείου και του κοινωνικού φαρμακείου Βύρωνα, με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας, καταγγέλλει ότι το ειδικό και πολύ ακριβό φάρμακο γ-σφαιρίνη έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μερική αδυναμία χορήγησής του και η υγεία πολλών ασθενών να τίθεται σε κίνδυνο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν φυσικά οι άποροι, οι οποίοι σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ασθενείς που μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν τα φάρμακα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομειακά φαρμακεία, μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους μόνο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Εξαιτίας τώρα των καθυστερήσεων στις πληρωμές στις φαρμακευτικές εταιρείες από τα νοσοκομεία δημιουργούνται οι εν λόγω ελλείψεις ή καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους.
Ο Δ. Σουλιώτης δήλωσε σχετικά στο «HealthView»:
«Γινόμαστε καθημερινά δέκτες δεκάδων διαμαρτυριών από ανασφάλιστους και άπορους πολίτες, οι οποίοι πηγαίνουν στα κρατικά φαρμακεία των νοσοκομείων και δεν τους δίνουν τα φάρμακα που χρειάζονται λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν. Έπειτα απευθύνονται σε εμάς και μας λένε δώστε μας εσείς τα φάρμακα διότι στα φαρμακεία των νοσοκομείων δεν υπάρχουν ή καθυστερούν να τα φέρουν.
Πριν από λίγες ημέρες συνέβη ένα περιστατικό με ασθενή που νοσηλευόταν στο Σισμανόγλειο και χρειαζόταν το φάρμακο γ- σφαιρίνη. Το νοσοκομείο δεν το είχε και το αναζητούσε ο ίδιος ο ασθενής στα κοινωνικά φαρμακεία. Τελικά μάθαμε ότι το φάρμακο κατάφερε να το βρει το ίδιο το νοσοκομείο μετά από μεγάλη αναζήτηση. Πρόκειται συνήθως για φάρμακα με πολύ μεγάλο κόστος, γύρω στα 1300 ευρώ, τα οποία φυσικά αδυνατούν να πληρώσουν οι ασθενείς.
Κλείνοντας αυτό που θέλω να τονίσω είναι η ταλαιπωρία που υφίστανται οι ανασφάλιστοι ασθενείς που απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για να βγάλουν τα βιβλιάρια πρόνοιας. Οι υπάλληλοι είναι πολύ λίγοι και η προσέλευση του κόσμου τεράστια λόγω της ανεργίας με αποτέλεσμα καθημερινά να στέκονται στην ουρά περίπου 100 άρρωστοι και ηλικιωμένοι και να εξυπηρετούνται μόνο 30 με 40. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει».
Πηγή: healthview.gr