Προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη για προσαρμογή στις απαιτήσεις του δευτέρου Μνημονίου έδωσαν οι Θεσμοί στους εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας με τους οποίους συναντήθηκε.
Οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB), της Κομισιόν και του ΔΝΤ χαρακτήρισαν ως παράνομα μονομερείς ενέργειες την πολιτική που έχει ασκηθεί από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, και ζήτησαν την επαναφορά στην "κανονικότητα", ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, φέρνοντας τα πάνω - κάτω στο φάρμακο και επιστρέφοντας σε όλα τα μνημονιακά μέτρα που καταργήθηκαν από την παρούσα Κυβέρνηση.
Με συνοπτικές διαδικασίες, τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, προκαλούν βαθιά ύφεση σε ολόκληρο το εύρος της αλυσίδας του φαρμάκου,ενώ θέτουν σε αμφισβήτηση τη θεραπευτική δυνατότητα των ασθενών.
Η συνάντηση κράτησεμόλις 45 λεπτά, με τους εκπροσώπους των τεχνικών κλιμακίων να δίνουν τελεσίγραφο στους εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας, για προσαρμογή ως την ερχόμενη Τετάρτη στα εξής:
- 'Αμεση υλοποίηση της ανακοστολόγησης του Ιανουαρίου, όπως είχε γίνει από τον ΕΟΦ.
- Απόσυρση της τελευταίας απόφασης για τη χρήση της δραστικής ουσίας των φαρμάκων στη συνταγογράφηση, με την οποία δόθηκε δυνατότητα χρήσης και εμπορικής ονομασίας στα προς χρήση γενόσημα.
- 'Αρση της προστασίας κοστολόγησης για τα φθηνά φάρμακα μέχρι 12 ευρώ.
- 'Αμεση θεσμοθέτηση της κοστολόγησης των εκτός πατέντας πρωτοτύπων φαρμάκων (off patent) στο 50%της αρχικής τιμής τους και μείωση της τιμής των γενοσήμων τους στο 65% της τιμής των off patent,δηλαδή στο 32,5% της αρχικής τιμής του πρωτοτύπου όταν βρισκόταν υπό προστασία πατέντας.
Γενικοί στόχοι
Προστέθηκε η υποχρέωση τήρησης της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δισ. ευρώ, με τα εμβόλια, τους ανασφάλιστους και κάθε άλλη αμφισβητούμενη κατηγορία να συμπεριλαμβάνεται στο παραπάνω συνολικό ποσό. Ταυτόχρονα, ζητήθηκε η επαναφορά του 5ευρου στα νοσοκομεία και διείσδυση των γενοσήμων στο 60%της αγοράς, αντί του στόχου για 50% σε παλαιότερες διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια του δεύτερου μνημονίου.
Ο συμβιβασμός
"Μουδιασμένη" η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αναμένεται σήμερα να συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, ώστε να εγκρίνει το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του περασμένου Ιανουαρίου, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί και για τα οποία έχουν υποβληθεί περίπου 200 ενστάσεις.
Σημειώνεται ότι οι τιμές εκείνες είχαν υπολογιστεί με άλλες ισοτιμίες νομισμάτων.
Νέες αποφάσεις
Όσον αφορά την κοστολόγηση του συνόλου των φαρμάκων της αγοράς με μειώσεις τιμών στα off patent και στα γενόσημά τους, η διάταξη πρέπει να επεκταθεί και για το λόγο αυτό ζητήθηκε θεσμοθέτηση νέας υπουργικής απόφασης που θα περιλαμβάνει και τα παλαιά φάρμακα χωρίς να προσδιορίζονται χρονικά περιθώρια κυκλοφορίας τους.
Πολλαπλά γενόσημα - ασταθείς θεραπείες
Η απόσυρση της δυνατότητας χρήσης εμπορικής ονομασίας γενοσήμων, αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρη την αλυσίδα φαρμάκου, αλλά και στους ασθενείς.
Σε ό,τι αφορά τη διανομή του φαρμάκου, οι φαρμακαποθήκες, οι συνεταιρισμοί και τα φαρμακεία θα υποχρεούνται να διαθέτουνστοκ από πάρα πολλά εμπορικά σήματατης ίδιας δραστικής, ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους στην κάθε περιοχή.
Όσο για τους ασθενείς, θα αναγκάζονται να υφίστανται αλλαγές στις θεραπείες τους (το κάθε γενόσημο δεν είναι ακριβώς ίδιο με το άλλο στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά), ενώ ο οργανισμός του κάθε ασθενή δεν λειτουργεί το ίδιο στην απορρόφηση του ενός ή του άλλου φαρμάκου ίδιας δραστικής ουσίας. Έτσι, ιδίως αν πρόκειται για χρόνιες παθήσεις, θα πρέπει να αναμένουμε διαφορετική ανταπόκριση στη συνεχώς εναλλασσόμενη θεραπευτική αγωγή.
Υποκαταστάσεις θεραπειών
Τέλος, σε ό,τι αφορά την άρση της προστασίας τιμής για τα φάρμακα κάτω των 12 ευρώ από μειώσεις τιμών με τις τακτικές ανακοστολογήσεις, η μείωση της τιμής τους αναμένεται να φέρει αποσύρσεις φαρμάκων που είναι παλαιά και γνωστά για την ασφάλεια της χρήσης τους, γιατί θα είναι ασύμφορο για τις εταιρίες να τα διαθέτουν στην αγορά. Όμως το αποτέλεσμα θα είναι να αντικατασταθούν από νεώτερα και ακριβότερα, εκτινάσσοντας τηνδαπάνη του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων, που όμως αφού λειτουργεί με κλειστούς προϋπολογισμούς πλέον,θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ελλείψεις και αδυναμία των ασθενών να θεραπευτούν...