«Ανάσα» για την οικονομία της χώρας αποτελούν οι κλινικές μελέτες: κάθε φορά που εγκρίνεται μια κλινική μελέτη «εισάγονται» στην Ελλάδα περίπου 250.000 ευρώ και προκαλείται -σύμφωνα με τους δημοσιευμένους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές- καθαρή αύξηση στο ΑΕΠ της χώρας μας, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τις 500.000 ευρώ ανά κλινική μελέτη.
Η φαρμακευτική βιομηχανία προτίθεται να επενδύσει περαιτέρω στην Κλινική Έρευνα ενισχύοντας την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, υπερτετραπλασιάζοντας τα ερευνητικά κονδύλια σε διάστημα δύο τριών ετών.
Ωστόσο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) κ. Πασχάλης Αποστολίδης, βασική προϋπόθεση είναι «η ενθάρρυνση και η παροχή κινήτρων για τα επενδυτικά σχέδια του Κλάδου και η επίλυση των δυσλειτουργιών που δεν ευνοούσαν μέχρι τώρα τις όποιες αποφάσεις εταιρειών για περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα όπως π.χ. στη παραγωγή και στις κλινικές μελέτες που μπορούν πραγματικά να μεταφραστούν άμεσα σε νέους πόρους και νέες θέσεις εργασίας, άρα ανάπτυξη που η χώρα μας έχει ανάγκη τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και υλοποίηση της πολιτικής Υγείας που σήμερα επανασχεδιάζεται».
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του 2ο ATHENS HEALTH FORUM, υπό την αιγίδα του ΣΦΕΕ ειδική συνεδρία με θέμα: «Κλινική έρευνα και καινοτόμες θεραπείες στην Ελλάδα: Ανάγκη ή πολυτέλεια;». Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2014 κατατέθηκαν 741 αιτήσεις διενέργειας κλινικών μελετών (νέων και τροποποιήσεων) προς αξιολόγηση εκ των οποίων το 55-60% αφορούσε σε Κλινικές Μελέτες Αιματολογίας και Ογκολογίας.
Ο κ. Αποστολίδης, αναφερόμενος συνολικά στη στρατηγική του κλάδου, υπογράμμισε τη βούληση του Συνδέσμου να υποστηρίξει με πράξεις, τεχνογνωσία, νέες προτάσεις την προσπάθεια της χώρας να βγει από την περιπέτεια των τελευταίων ετών και να τη βοηθήσει να καταστεί ανταγωνιστική δύναμη στον τομέα του Φαρμάκου και ειδικότερα στην προσέλκυση Κλινικών Μελετών.
Ο ΣΦΕΕ ανακοίνωσε τη σύσταση Ειδικής Αντιπροεδρίας και Επιτροπής Κλινικών Μελετών, η οποία αναμένεται να συντονίσει τις πρωτοβουλίες του Κλάδου προς την κατεύθυνση της συνεργασίας με όλους τους θεσμικούς φορείς, για την ενθάρρυνση των κλινικών μελετών στη χώρα μας. Στόχος της Επιτροπής είναι η δημιουργία διαύλου για την ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βήματα που γίνονται σε καινοτόμες μεθόδους και θεραπείες που αναμένεται να ωφελήσουν χιλιάδες ασθενείς.
Μάλιστα ο αρμόδιος αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Σπύρος Φιλιώτης, τόνισε ότι αποτελεί στρατηγικό στόχο «να γίνει απολύτως κατανοητό ότι οι κλινικές μελέτες είναι "μεγάλη επένδυση" που τη θέλει η κοινωνία, δεν κοστίζει στο κράτος, ενισχύει και δεν προσβάλλει κοινωνικά αγαθά και οι εταιρείες είναι εδώ για να την υλοποιήσουν». Επίσης σημείωσε ότι, πέραν του προφανούς οφέλους στο πεδίο του φαρμάκου, η διεξαγωγή κλινικών ερευνών έχει νόημα να είναι άξονας προτεραιότητας όχι μόνο για τον κλάδο αλλά και για τη χώρα μας.
Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν στοιχεία βάσει των οποίων εκτιμάται ότι το 2015 θα υπάρξει μια φθίνουσα πορεία στις κλινικές μελέτες, η οποία ανέρχεται στο 12%. Προκειμένου να αντιστραφεί η εικόνα αυτή, παρουσιάστηκαν προτάσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης, καθώς και για την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού κλινικών μελετών, με κεντρικό στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη συστηματική τήρηση του χρονοδιαγράμματος έγκρισης των κλινικών μελετών, σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στη δημιουργία Μητρώου/Βάσης Δεδομένων, το οποίο θα παρέχει πρόσβαση στα στατιστικά δεδομένα.