Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ανακοινώθηκε το νέο επενδυτικό clawback για το 2024-2025

14/4/2024 7:01:05 μμ
Ύψους 150 εκατ. ευρώ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Γ.Γ. Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείο Ανάπτυξης δημοσίευσε τη νέα ΚΥΑ για τον συμψηφισμό του clawback με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες των φαρμακευτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και για τα έτη 2024-2025. 


Η δράση απευθύνεται προς δικαιούχους επιχειρήσεις που υπόκεινται σε διαδικασία συμψηφισμού αυτόματης επιστροφής (clawback), ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην πρόσκληση και θα εισφέρει στους γενικούς στόχους που έχει θέσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ενώ ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ.


Στην πρόσκληση περιγράφονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος υποβολής των αιτημάτων ενίσχυσης, η διαδικασία αξιολόγησής τους, η ένταξή τους προς ενίσχυση, η διαδικασία ελέγχου και παρακολούθησης της υλοποίησής τους, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και οι λοιποί όροι. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτημάτων στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) είναι στις 30 Μαΐου 2024 και ώρα 15:00 μ.μ.

Α. Γεωργιάδης: Στόχος η μείωση του clawback πάνω από 300 εκατ. ευρώ το 2024

«Η τεράστια αύξηση του clawback που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ τον χρόνο δημιουργεί παρενέργειες, οι οποίες ζημιώνουν τη φαρμακευτική βιομηχανία και την εύκολη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα. Την επόμενη εβδομάδα θα καλέσω όλους τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής βιομηχανίας και θα τους παρουσιάσω τους πρώτους τρεις μήνες των φαρμακευτικών δαπανών, την αύξηση του clawback για τους μήνες αυτούς, τα μέτρα που θα πάρουμε και την προβολή για το clawback του 2024», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς. Στόχος, όπως σημείωσε, είναι να μειωθεί το clawback πάνω από 300 εκατ. ευρώ. «Αν και μικρή χώρα η Ελλάδα, με πληθυσμό που αντιστοιχεί στο 2% του ευρωπαϊκού, έχει σημαντική φαρμακευτική βιομηχανία, η οποία συνεισφέρει σε ποσοστό 10% των παραγόμενων φαρμάκων στην Ε.Ε.», επισήμανε. 


Η παραγωγή αυτή μπορεί να αυξηθεί και άλλο, όπως εκτίμησε, καλώντας τη φαρμακοβιομηχανία να αξιοποιήσει το επενδυτικό clawback από τις κλινικές μελέτες για την παραγωγή φαρμακευτικών αγαθών στην Ελλάδα. «Έχουμε το σωστό επιχειρηματικό περιβάλλον, έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους και έχουμε και το επενδυτικό clawback που είναι ένα πολύ καλό κίνητρο» κατέληξε, τονίζοντας πως η κυβέρνηση κατανοεί και σέβεται τις ανησυχίες της βιομηχανίας. «Καινοτομία σημαίνει πολυάριθμα φάρμακα και εξατομικευμένη ιατρική. Αυτό επιφέρει προκλήσεις για τη χρηματοδότηση γιατί έχουμε πιο ακριβά φάρμακα που στοχεύουν σε λιγότερους ανθρώπους. Πρέπει όμως να το κάνουμε», ανέφερε παίρνοντας τον λόγο η Παυλίνα Καρασιώτου, γ.γ στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών προσθέτοντας πως η κυβέρνηση είναι ανοικτή στις ανάγκες ασθενών και της βιομηχανίας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ανακοινώθηκε και μια απόσυρση φαρμάκου από την ευρωπαϊκή αγορά
Αποτελέσματα από την πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα για την πρόσβαση στη φροντίδα υγείας






Σχετικά άρθρα

Κ. Μητσοτάκης: 0% συμμετοχή στα φάρμακα για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους
Εξαγγελία του πρωθυπουργού αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2025
Β. Κοντοζαμάνης: Ο τομέας της υγείας από τους πιο ελκυστικούς τομείς για επενδύσεις
Η Ελλάδα δημιουργεί ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, σύμφωνα με τον Σύμβουλο του Πρωθυπουργού
Αίτημα για κοινές δράσεις υπέρ του εμβολιασμού στην Ευρώπη
Από την Ομάδα Συντονισμού για τον Αντιγριπικό Εμβολιασμό